egészség

2017.10.24. 10:34

Antibiotikumot szed? Néhány dolgot tudnia kell

Sokan hiszik, hogy a megfázást, náthát gyógyíthatják antibiotikummal. Pedig ezek a gyógyszerek kizárólag a baktériumok okozta fertőzések esetén hatásosak, a vírusokra egyáltalán nem hatnak.

Vírusos megbetegedések esetén abban az esetben lehet mégis indokolt az antibiotikumok alkalmazása, ha a náthából és más légzőszervi megbetegedésekből bakteriális felülfertőződés alakult ki.

A feleslegesen alkalmazott antibiotikum miatt rezisztencia alakulhat ki, azaz valódi probléma esetén az adott szer már nem hat majd a baktériumra!

1. Ne szakítsa meg önkényesen az antibiotikum-kúrát, akkor sem, ha már néhány napon belül jelentősen javul az állapota.

2. Az antibiotikumok gyakori, jellemző mellékhatásai a gyomor-bélrendszeri problémák, a hasmenés, ezért párhuzamosan probiotikumot is érdemes szedni.

3. Az antibiotikumot egy nagy pohár vízzel vegye be. Tej vagy más folyadék csökkentheti a hatását. A tej és a tejtermékek fogyasztását tolja legalább két órával későbbre.

4. Mindenképp olvassa el a betegtájékoztatót, mivel hatóanyagtól függően lehet, hogy éhgyomorra, vagy éppen evés közben kell bevenni a gyógyszert.

5. Megmaradt néhány tabletta? Adja le a patikában! Egy esetleges következő betegség alkalmával ne kúrálja önmagát, mert ezzel veszélyezteti az egészségét.

Borítókép: Aleksandar Karanov / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!