az orvosokat is felkészítik

2018.06.13. 06:19

Átfogó vastagbélszűrési program augusztusban

Az idei év végéig 75 ezer 50-70 év közötti állampolgár szűrése történhet meg az uniós programban.

Augusztus második felében indulhat el az Európai Unió által finanszírozott lakossági vastagbélszűrési program, amely a jövő év végéig le is zárul – írja a szerdai Világgazdaság.

2018 végéig 75 ezer 50-70 év közötti állampolgár szűrése történhet meg. A szűrések megkezdésének feltétele – a többi közt – a háziorvosok felkészítése e-leaming keretében, a széklet- és vérvizsgálathoz szükséges úgynevezett páciens-egységcsomagok beszerzése és kiszállítása, valamint a kémiai laboratóriumok felkészítése a minták vizsgálatára.

Ezután értékelik ki az eredményeket, illetve készítik elő a szükséges jogszabályokat a vastagbélszűrés mint harmadik népegészségügyi szűrőprogram bevezetéséhez – közölte a lappal Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Vastagbélszűrések jelenleg is vannak, az Emmi közlése szerint tavaly 95 ezer tükrözést végeztek el közfinanszírozott ellátás keretében – írta a lap. Az esetszámok mellett a finanszírozás is nőtt: tavaly 724 millió forintot költött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő kolonoszkópiás vizsgálatokra, 100 millióval többet, mint 2016-ban.

Borítókép: Roman Kosolapov/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!