rossz példa

2018.03.22. 21:27

Ausztriában nem lesz teljes dohányzási tilalom a vendéglőkben

Az erőteljes kampány ellenére az alsóház nem szavazta meg a dohányzás teljes tilalmát.

A teljes tilalom bevezetését az előző koalíció vette tervbe, a tavaly kormányra került pártok viszont ellenkező ígéretet tettek. Az országban erőteljes kampány indult a betiltásért; a kérést támogató íveket több mint fél millió ember írta alá.

A jobboldali Szabadságpárt nyomására viszont bekerült a három hónapja megkötött kormánykoalíciós programba, hogy ne vezessék be a teljes tilalmat. Az alsóház most ennek megfelelően szavazott, de ezt még a felsőháznak is jóvá kell hagynia, és végül szükséges hozzá az államfő aláírása. A brit hírügynökség szerint valószínűleg mindkettő meglesz.

„Ilyesmi korábban nem történhetett volna meg a modern Európában... ez az egyetlen rossz példa” – írta a bécsi orvosszövetség és az ország fő rákellenes mozgalma egy csütörtöki közleményben.

A kampányban a Szabadságpárt azzal érvelt, hogy a teljes tilalom bevezetése fölösleges betolakodás az emberek magánéletébe, és a vendéglősök méltánytalan megbüntetése. Az ellenfelek azt hangsúlyozták, hogy a közegészség fontosabb, és rámutattak arra, hogy a passzív dohányzás növeli a rákbetegség kockázatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!