Hűség

2017.07.16. 11:30

Az élettársaknak is érdemes formalizálniuk kapcsolatukat

Az élettársaknak is érdemes hivatalossá tenniük kapcsolatukat valamilyen módon, hiszen bizonyos szociális juttatások csak akkor érhetők el számukra, ha igazolni tudják élettársi viszonyukat – mondta Toldi Judit közjegyző az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Elmondása szerint kétféle mód van erre házasságkötés nélkül: az egyik a közjegyzőnél az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásába történő bejegyzés, a másik az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye, amely a házassághoz hasonló jogkövetkezményekkel jár, és anyakönyvvezető előtt kötik meg.

Az élettársi viszony a törvény meghatározása szerint érzelmi és gazdasági közösség, amelyben a felek közös háztartásban élnek. Párhuzamos élettársi kapcsolat nem állhat fenn – tette hozzá Toldi Judit.

A házastársaknak az egyik fél halálakor özvegyi, haszonélvezeti joga van a közös lakásra és a berendezési tárgyakra, az élettársak azonban automatikusan nem örökölnek egymás után. Élettársi viszonyból kivételesen bírói megállapításra is keletkezhet azonban lakáshasználati jog, de ehhez legalább egyéves folyamatos életközösség és legalább egy közös kiskorú gyermek kell – fűzte hozzá.

Némely szociális juttatásokhoz, így a családi adókedvezményhez vagy az özvegyi nyugdíjhoz a feleknek igazolniuk kell élettársi viszonyukat, erre jó a kapcsolat nyilvántartásba vétele. De ahhoz is kell a hivatalos irat, ha az egyik fél cselekvőképtelenné válik, és szeretnék, ha ebben az esetben egyes egészségügyi ellátások igénybe vételéről vagy visszautasításáról az élettárs nyilatkozhatna – mondta a közjegyző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!