fehér után vörös

2018.03.09. 20:30

Az idei a kékfrankos éve lesz

Igazi magyar szőlőfajtát ünnepelhetünk 2018-ban.

A jó hírt a 2017-es Furmint éve záróeseményén jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki elmondta: azért esett a választás a kékfrankosra, mert az egy igazi magyar kékszőlőfajta, amelyből kitűnő borok készíthetők, amelyekre érdemes külön is felhívni a fogyasztók figyelmét. Ráadásul

a kékfrankos a legnépszerűbb és a legnagyobb területen termesztett kékszőlőfajta Magyarországon.

A nagy sikerű Furmint évéhez hasonlóan elindítják a kékfrankos országkóstolót, emellett több, a témához kapcsolódó workshop, tudományos kutatás valamint más esemény is zajlik majd.

A miniszter értékelése szerint a most záruló eseménysorozat is segítette azt a dinamikus fejlődést, amelynek nyomán az új évezredben a minőségi magyar borok kerültek és kerülnek egyre inkább előtérbe.

Mivel a kormány a mezőgazdaságot stratégiai ágazatnak tekinti, szövetséget kötött a termelőkkel: ennek köszönhető, hogy a szőlő-borágazatban új, a korábbinál korszerűbb, egyszerűbb szabályozást lehetett bevezetni a hegyközségi szabályozás megújításával, és a „borászok 12 pontjának” jelentős hányada szintén teljesült -mondta a tárcavezető.

Kiss Eliza, az FM kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek arról beszélt, hogy

a kékfrankos választása az idei évre nemcsak azért volt egyszerű feladat, mert népszerű és a legnagyobb területen termesztett magyar szőlőfajta, hanem azért is, mert a múlt évben fehérszőlő volt a kiemelt, így most kéknek kellett jönnie.

Hozzátette, hogy ezzel a fajtával szinte mind a 22 magyar borvidéken foglalkoznak.

Elmondta: a múlt év a borászok számára kedvező volt. A pincébe kerülő bor mennyisége 3,3-3,4 millió hektoliter körüli lesz. A teljes összegzés hamarosan elkészül. Tavaly az ágazat árbevétele elérte a 87 milliárd forintot.

Borítókép:  View Apart/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!