Kutatás

2017.09.30. 22:24

Az idősek verik nyelvtudásban a fiatalokat, és még tanulnának is

A 65 év feletti magyarok 37 százaléka beszél valamilyen idegen nyelvet, elsősorban németül, angolul vagy oroszul – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készített felmérésből. Az ötven felettiek körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint az egy generációval fiatalabbak körében már alacsonyabb ez az arány, az 50-64 évesek csupán 32 százaléka kommunikál az anyanyelvétől eltérő nyelven.

Az időskori nyelvtanulás a családtagok kivándorlása miatt is egyre népszerűbb hazánkban, az ötven felettiek egyharmada szívesen tanulna valamilyen idegen nyelvet, bár a legtöbben nem fizetnének érte. Nemcsak a Skype-nagyik lelkesek, hanem azok is, akik karban szeretnék tartani az agyukat, a kutatások szerint ugyanis a több nyelv ismerete évekkel kitolhatja a demencia jelentkezését, és ellenállóbbá tesz az Alzheimer-kórral szemben is – számol be róla a duol.hu cikke.

A szeptember 26-i nyelvek európai napja alkalmából készített felmérés arra kereste a választ, hogy mennyire jellemző a magyar idősek körében az, hogy idegen nyelvet beszélnek, illetve mennyire érdekli őket a további nyelvtanulás lehetősége.

A kutatás eredménye szerint az 50 feletti magyarok harmada beszél legalább egy idegen nyelvet, 19 százalékuk pedig többet is, ami érdemi javulást mutat a korábbi felmérésekhez képest: az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legutóbbi, 2011-es adatai szerint az 55-64 éves magyarok mindössze 20 százaléka kommunikált az anyanyelvétől eltérő nyelven.

A legtöbben angolul, németül, oroszul és franciául beszélnek a felmérés szerint. Ezeket a nyelveket nagyjából azonos arányban ismerik az 50 felettiek, viszont más nyelvet nem jelöltek meg. A 65 év felettiek körében azonban jelentősen magasabb a német, orosz és francia nyelvet ismerők aránya, mint az 50-64 évesek között.

A férfiak és a nők ugyanakkora arányban ismernek legalább egy idegen nyelvet, azonban amíg a férfiak jellemzően több külföldi nyelvet ismernek, addig a nők inkább csak egyet.

A felmérésben részt vevők egyharmada tanulna szívesen valamilyen idegen nyelvet, amennyiben a képzés ingyenes lenne. A nők, valamint a megyei jogú városokban élők szignifikánsan magasabb arányban vennének részt ingyenes képzésen, míg azok, akik községekben élnek, inkább elzárkóznak ettől a lehetőségtől.

Azok, akik nem vennének részt egy ingyenes képzésen sem, jellemzően azzal magyarázták válaszukat, hogy nincs szükségük az extra nyelvtudásra, feleslegesnek érzik azt – a nemleges választ adók negyede ezzel indokolta véleményét. Emellett olyanok is akadtak, akik meg vannak elégedve a jelenlegi tudásukkal (4 százalék), vagy egyszerűen már túl idősnek érzik magukat a nyelvtanuláshoz (4 százalék).

Akik szívesen tanulnának valamilyen idegen nyelvet, azok döntően az angolt választanák (29 százalék), mert hasznosnak, világnyelvnek tartják, amit jól tudnának hasznosítani utazáskor, külföldiekkel való kommunikáció során. A második legnépszerűbb a német (5 százalék), majd ezt követi az olasz (2 százalék), és a válaszadók 1-1 százaléka megjelölte a franciát, az oroszt, a spanyolt is.

(Borítókép: Shutterstock / Iakov Filimonov)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!