vasárnap hajnaltól

2018.10.27. 21:14

Az óraátállításnak több negatív hatása van, mint pozitív

Szakértők szerint az állítgatás megzavarja az emberi szervezet belső egyensúlyát.

A Meteo Klinika vezetője szerint az óraátállítás negatív, egészségügyi hatásai túlsúlyban vannak a pozitív, gazdasági előnyeihez képest.

Pintér Ferenc meteogyógyászt az M1 szombat esti műsorában a vasárnap hajnali 3 órakor kezdődő téli időszámítás apropóján kérdezték. Szavai szerint az a baj az óraátállítással, hogy az emberek életritmusa egy órával eltolódik. A szervezet belső órája „kénytelen” utolérni ezt a változást, de ez stresszt okozhat, amelynek hatása akár 7-10 napig is tarthat – tette hozzá.

Pintér Ferenc szerint

az ember belső órája befolyásol sok mindent a hormonháztartástól az ébredésen át az emésztésig.

Ezért az „ugrás” miatt kialakulhatnak vérnyomás-ingadozási, keringési, emésztési problémák. Ehhez a hatáshoz sokat hozzátehet, hogy a klímaváltozás miatt az emberek érzékenyebbek az időjárás változásaira, ennek a hétvégének pedig különösen szélsőséges az időjárása – közölte.

Az óraátállítás megszüntetése időről időre felmerül, legutóbb az Európai Bizottság vetette fel a kérdést, amely szerint az uniós tagállamoknak tavaszig lehetőségük lenne eldönteni, meghagyják-e vagy eltöröljék, és ha igen, a téli vagy a nyári időszámítást vezessék-e be állandó jelleggel.

Borítókép: Shutterstock / file404

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!