megugró költségek

2018.04.06. 11:16

Bajban az olcsó webáruházak

Szinte havonta emelkednek az online reklámköltségek, míg néhány éve minimális összeget kellett hirdetésekre fordítani. Ez a drasztikus változás jelentős áremelkedést okozhat. Wolf Gábor marketingszakértő szerint egyre nehezebb a piacra lépés is.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Rawpixel.com

Két-három évvel ezelőtt a legtöbb webáruház kiterjedt e-mail-marketinget használt, de mivel ma már mindenki zömében olvasatlanul törli a hírleveleket, az egyik legnépszerűbb online marketingeszköz teljesen hatástalanná vált – mondta a Világgazdaságnak Wolf Gábor. A marketingszakember szerint a legnagyobb problémát a hirdetési költségek drasztikus növekedése okozza.

Néhány éve a Facebook nagy elérést adott a cégeknek, méghozzá ingyen. Majd elkezdte folyamatosan egyre inkább visszaszorítani és fizetőssé tenni az eléréseket.

„Az elmúlt évben nagyjából tízszeres drágulást tapasztaltunk az online hirdetésekben, ehhez nagyban hozzájárul, hogy a Facebook havonta emel az árain.

Ez nagy kihívás az online kereskedelemnek, hiszen sok webáruház az ingyenes elérésekre alapozott, minimális volt a reklámköltségük, ennek következtében az áraikba sem kellett ezt beépíteniük, olcsóbban adhatták a termékei­ket. Ez most borul, és kénytelenek emelni az áraikon” – mondta Wolf Gábor.

Szerinte ma annyival több pénzre, szaktudásra és időre van szükségük a webáruházak üzemeltetőinek, hogy ki lehet jelenteni: válságot él az online kereskedelem. Az online nagy lehetőségei korábban pont abból adódtak, hogy nagyon olcsón lehetett piacra lépni.

Minimális összegből el lehetett készíteni egy webáruházat, és hozzá lehetett kötni az e-mail-rendszert és a Facebook-oldalt. A küszöb azonban egyre magasabb, nehezebb és drágább a piacra lépés.

A szakember szerint esélyes, hogy eltűnnek olyan cégek a piacról, amelyek nem tudnak lépést tartani, sokan a prémiumtermékek és -szolgáltatások irányába menekülnek majd, míg mások – vélhetően a kisebb cégek – összefognak, hogy megosszák a növekvő költségeket.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Rawpixel.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!