a legrangosabb elismerés

2018.12.05. 14:14

Balla Géza nyerte az Év Bortermelője díjat

Első határon túli borászként Balla Géza nyerte el a 28. Év Bortermelője Magyarországon címet.

Budapest, 2018. december 5. Balla Géza Arad-hegyaljai borász, az év bortermelõje a Magyar Bor Akadémia budapesti sajtótájékoztatóján 2018. december 5-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Év Bortermelője Magyarországon-díjat a legrangosabb szakmai elismerésként tartja számon a hazai borszakma, de a piac és a fogyasztók számára is fontos igazodási pontként szolgál – mondta el a szerdai budapesti eredményhirdetés előtt az elismerést odaítélő Magyar Bor Akadémia (MBA) elnöke.

Zilai Zoltán emlékeztetett: a díj odaítélése ezúttal is két fordulóban zajlott. A jelölési szakaszban 634 szakírónak, étterem-tulajdonosnak, sommelier-nek, egyéb szakembernek küldtek jelölőlapot, amelyen mindenki három-három borászt javasolhatott.

„Tettem a dolgom (...), ezt most így értékelték”

Az ő jelöléseik alapján jutott az idei döntőbe Balla Géza (Arad-hegyaljai borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék) és Koch Csaba (Hajós-Bajai és Villányi borvidékek).

Közülük a díjazottat ezúttal is az MBA tagjai választották meg.

A borakadémikusok közül rekord számú, 134 tag küldte el szavazatát

- árulta el Zilai Zoltán.

Balla Géza elmondta:

hatalmas meglepetésként érte, hogy első jelölése után, az első határon túli borászként elnyerhette a „borvilág Kossuth-díját”.

Mint felidézte, harmincöt éve dolgozik bortermelőként:

„tettem a dolgom, ahogyan én gondoltam (...), ezt most így értékelték”

- fogalmazott.

Mi mással is lehetne koccintani, mint borral? Balla Géza fogadja Figula Mihály csopaki borász gratulációját a Magyar Bor Akadémia budapesti sajtótájékoztatóján 2018. december 5-én. Jobbra Borbély Tamás badacsonyi borász.

Balla Géza hangsúlyozta, hogy Arad-Hegyalja sok évszádos tradícióval rendelkező, történelmi borvidék, amely az 1918 előtti Magyarországon a leghíresebbek közé tartozott.

„Nagyon sokat munkálkodunk azon, hogy a helybéli fajták, mint a kadarka vagy a feketeleányka visszakapják a megérdemelt helyüket”

- mondta el Balla Géza, hozzátéve: továbbra is küzd a határoktól független, egységes magyar borvilágért.

Borítókép: Balla Géza Arad-hegyaljai borász, az év bortermelője a Magyar Bor Akadémia budapesti sajtótájékoztatóján 2018. december 5-én.

Képek forrása: MTI / Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!