hasznos tippek

2019.07.23. 12:16

Bármilyen textilen jó a kerámiatalpas vasaló

A vasalást egy háziasszony sem ússza meg. Milyen egy ideális vasaló? Csak úgy ne emeljen le találomra egyet!

Forrás: Shutterstock

A Bors összeszedte, mire érdemes figyelni a megfelelő vasaló vásárlásakor.

Legyen súlya!

A túl könnyű vasalókkal ugyan kényelmes a vasalás, de kevésbé hatásos is. Ha nincs elég nyomóerő, akkor a ruha gyűrött marad, és minél kisebb a súlya, annál na­gyobb erőkifejtésre van szükségünk. A súly összefüggésbe hozható a teljesítménnyel is, mert ah­hoz, hogy nagyobb gőzmennyiséget tudjon előállítani, robusztusabb kialakításra és fűtőbetétre van szükség.

Fél perc alatt felmelegszik

A nagyobb teljesítményű hamarabb felmelegszik. A 2400 wattos készülékek a csúcshőmérsékletet fél percen belül elérik, de a 2000 wattosak már a jobb készülékek közé sorolhatók.

Vezetékes vagy vezetéknélküli?

A vezeték nélküli vasalónál nem kell a gyakran útban levő zsi­nórral baj­lódni, de 15–30 má­sod­per­cen­ként vissza kell helyezni a felfűtést végző állványra. A felmelegedéshez 3–5 másodperc is kell, és csak utána folytathatjuk a vasalást.

Csak alumíniumot ne!

A karcállóság legyen a fő szempont. Kaphatók acél vagy teflonfelületek, kerámia-, alumínium-, de még üvegtalpúak is. A teflon előnye, hogy nem tapad rá a textil. A keményebb felületek kevésbé sérülékenyek, ami azért fontos, hogy az érzékenyebb ruhák szálai ne sérüljenek. Ebből a szempontból az alumínium a legrosszabb vá­lasztás. A kerámiatalpak ideálisak, mert jól tisztíthatók, és bármilyen textil jól vasalható velük. A hegyes orrúval könnyebb az ingek vasalása.

Magától kapcsoljon ki!

Jó, ha van automata tűzvédelmi funkciója, aminél, ha nem mozgatjuk a vasalót, egy idő után kikapcsol magától. Gyakorlatilag ma már minden jobb kézi vasaló rendelkezik gőzölés vagy spriccelés funkcióval, azonban ezeknél érdemes csepegésgátló rendszerrel ellátott darabot venni, mert nincs annál idegesítőbb, mint amikor a vasalóból szivárog a víz, ha éppen nem gőzöl az ember.

A szakember tanácsai

„Leginkább kerámia- vagy rozsdamentes acéltalpú gőzállomásos vasalót érdemes venni. Az utóbbinál jobb a gőz minősége, és a nagyobb tartály miatt ritkábban kell feltölteni vízzel” – mondja Zombori Árpád. – „A teflontalp is jó, de ha megkarcolódik, az előny megszűnik, az üvegtalpúnál pedig vigyázni kell, hogy le ne essen. Legyen benne vízkőmentesítő, bár egy idő után az már nem működik, és ha desztillált vízzel dolgozunk, ezt ne használjuk. Olyan márkát érdemes keresni, aminek megvan a szervizháttere. Jó, ha a felcsapódó gőz ellen a nyél alatt van egy szélesebb kézvédő is kialakítva. A hőfokszabályozó jelzése legyen egyszerű.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!