világnap

2017.08.13. 15:25

Biztos nem gondolta volna, hogy ők is balkezesek

Apróságnak tűnik, ám a jobbkezesekre kitalált világban a balkezeseknek korántsem olyan könnyű a dolga, mint hinnénk, ezzel együtt rengeteg olyan híresség van, aki balkezesként látta meg a napvilágot.

President Barack Obama writes at his desk in the Oval Office 3/3/09. Official White House Photo by Pete Souza

Augusztus 13-a a balkezesek világnapja, akik különböző kutatások szerint az emberek 8-14 százalékát alkotják. Bár régebben azt gondolták, hogy a kézhasználat tanult dolog, ma már tudjuk: az, hogy a gyerek melyik kezével nyúl a tárgyak után, veleszületett sajátosság, és bár megváltoztatható, nem érdemes vele kísérletezni. Mivel régebben a bal kezet a rossz dolgokkal hozták összefüggésbe (balszerencse, balsors, és így tovább), a balkezeseket még egészen kicsi korban, sokszor brutális módszerekkel szoktatták át a „jó” kezére, számos lelki traumát és rejtett frusztrációt okozva ezzel az illetőnek.

Bár ma már szerencsére ez nem így van, a balkezeseknek így is rengeteg kihívással kell szembesülniük nap, mint nap, a tárgyak kialakításától kezdve a legkülönbözőbb munkákig. Sok jármű például eleve jobbkezesekre van kitalálva, így például egy balkezes villamosvezető kénytelen az ügyetlenebbik kezét használni a jármű irányítására.

Egyszerűbb példákhoz azonban még a kertből sem kell kilépni: a metszőollótól kezdve a permetezőn át az ollóig rengeteg dolog használata nehézkes a balkezes ember számára, hiába léteznek speciálisan balkezeseknek gyártott eszközök, azok sokszor drágábbak és jóval nehezebben szerezhetők be, mint „megszokott” (vagyis jobbkezes) társaik.

Híres balkezesek

Sok olyan ember van azonban, akik a jobbkezes világgal dacolva olyan dolgokat vittek végbe, ami önmagában is figyelemreméltó. Bár sikereik inkább magyarázhatók személyes teljesítményükkel és képességeikkel, a kézhasználat nyilvánvalóan megnehezítette a dolgukat.

Bár a művészek körében közismerten sok a balkezes (gondoljunk csak Leonardo Da Vincire, vagy akár Jimi Hendrixre), a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, illetve a két számítástechnikai óriás, a Windows és az Apple atyja, Bill Gates és Steve Jobs is balkezesként látták meg a napvilágot, csakúgy, mint Lionel Messi vagy Diego Maradona. A magyarok közül pedig Petőfi Sándor, Papp László vagy Puskás Ferenc (aki bal lábas is volt egyben) a legklasszikusabb példák.

Tartson fordított napot!

A balkezesség ma már szerencsére nem hiba és nem is probléma, de olyan adottság, ami naponta megnehezíti sokak életét.

Ha Ön jobbkezes, könnyen kipróbálhatja, milyen lehet egy balkezes gyerek számára az élet: tartson fordított napot, próbálja az ügyetlenebbik kezét használni! Már néhány perc után be fogja látni: a legegyszerűbb tevékenységek is komoly kihívást tudnak okozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!