Testmozgás és kreativitás

2019.04.01. 08:37

Cigiszünet helyett inkább mozogjunk a munkahelyen!

A testedzés rövid és hosszú távon is képes az agyi működést kedvező irányban alakítani, így még a munkánk hatékonyságát is növelhetjük egy-két sportos praktikával.

Forrás: Shutterstock

A mai modern életvitel egy óriási kihívás, de az irodai környezet még így is számos lehetőséget kínálhat. A vezetők sokszor nem is sejtik, de egy-egy apró változás bevezetésével akár a munkahelyi hiányzás is kevesebb lesz – áll a hirado.hu cikkében.

A portál azt írja, a testedzés olyan idegrendszeri folyamatokat indít be, amelyek az idegsejtjeink megújításában vesznek részt. Szó szoros értelemben új agyat növesztünk, ez pedig új készségek elsajátításában segít. A szakemberek szerint testmozgás közben a szokásosnál nagyobb adag vér, oxigén és tápanyag jut az agyba, fokozva annak egészségét és serkentve a növekedési hormon termelődését, ami az új idegsejtek és idegsejt-kapcsolatok kialakulása miatt fontos – hívják fel a figyelmet.

Fotó: Shutterstock

További előnyt jelent, hogy az intenzív fizikai kifáradás nem leszívja az energiánkat, hanem éppenséggel feltölti, és az éjszakai alvás minőségére is jótékony hatással van. Ha pedig éjjel jól alszunk, másnap is produktívabbak vagyunk a munkánkban – szól az összegzés.

Mint írják, az agyi szövetek pusztulása megdöbbentően korán, már a húszas éveinkben megkezdődik, a rendszeres, és erőteljes mozgás ezt a leépülést képes megelőzni, lassítani. Az írás azt is hangsúlyozza, hogy fontos, hogy olyan sportot válasszunk, amit szívesen végzünk, ellenkező esetben az adott mozgásforma külön stresszt jelent a szervezetünknek, és fordított hatást érünk el vele.

Az összeállítás arra is kitér, hogy testünk és az idegrendszerünk több százezer éven keresztül a mozgáshoz szokott, az viszont, hogy az utóbbi évtizedekben napi nyolc-tíz órát ülünk egy helyben, megterhelő a szervezetünknek. Ugyanakkor némi találékonysággal az irodai környezetben is megtalálhatjuk a kínálkozó lehetőségeket az egészségünk megőrzésére.

Fotó: Shutterstock

Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég lenne napi öt-tíz perces átmozgatás, ám ehhez az kell, hogy a rutin ne vegye át az irányítást felettünk – idézi a cikk Bóna Enikő fitnesz instruktort, aki korábban egy nagyvállalatnál felügyelte a dolgozók mindennapi mozgását. Szerinte a jó hír az, hogy a test nagyon hamar képes alkalmazkodni, de a munkahelyi változáshoz elengedhetetlen a paradigmaváltás. Mint mondta, a néhány perces irodai torna a munkaadó érdekeit szolgálja, a kollégák ugyanis egészségesebbek lesznek, és kevésbé stresszesek, így pedig minden bizonnyal a munkahelyi hiányzás is kevesebb lesz.

A szakértő szerint érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy például a megbeszéléseket ne zárt térben, egy ablaktalan irodában tartsuk, hanem a szabad levegőn, séta közben, a lift helyett pedig lehet a lépcsőt is választani. Bóna Enikő arról is beszélt, hogy sokszor a munkahelyi kultúra a legnagyobb kerékkötője a pozitív folyamatoknak, mert a csoportból sokszor kinézik azokat, akik napközben csinálnak néhány karkörzést vagy guggolást, míg az, hogy óránként tíz perc cigarettaszünetet vesz ki valaki, teljesen elfogadott. Az, hogy ezek az apró lépések beépüljenek a mindennapokba, szerfelett nagy tudatosságot igényel, komoly kihívás, hogy ne hagyjuk eluralkodni magunkon a kényelmes szokásokat – vélekedett.

A teljes cikk a hirado.hu oldalon olvasható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!