megtisztulás

2019.01.15. 13:24

Csaknem 120 millióan vesznek részt a világ legnagyobb vallási eseményén

Megkezdődött kedden Indiában a Kumbh Melá hindu zarándoklat.

Alláhábád, 2019. január 15. Hindu szent emberek, azaz szádhuk megmerítkeznek a kumbh mela hindu ünnep alkalmából Alláhábádban (hivatalos nevén: Prajágradzsban) az ünnep kiemelkedõ mákár szankranti napján, 2019. január 15-én. A kumbh mela, magyarul korsóünep a világ egyik legnépesebb vallási zarádoklata, amelynek résztvevõi a Szangamnál, azaz a Gangesz, a Jamuna és a mitikus Szarazvati összefolyásánál rituális fürdõket vesznek. MTI/AP/Bernat Armangue

A BBC brit közszolgálati média tudósítása szerint csak az első nap legalább 15 millió hívőre számítottak a szervezők az ország északi részén, Uttar Prades államban fekvő Prajágnál (korábbi nevén Alláhábádnál). A hinduk szerint, akik ilyenkor megfürdenek a Gangesz, a Jamuna és a Szaraszvati szent folyók találkozásánál, lemossák magukról bűneiket. A rítus a lelki megtisztulás és üdvösség felé mutat utat.

A legnagyobb érdeklődés rendszerint a hamuval borított száduk – a hindu aszkéták -, közülük is a nága szent emberek rituális fürdését kíséri.

 

Hindu hívők rituális fürdőt vesznek a Szangamnál, azaz a Gangesz, a Dzsamúna és a mitikus Szarazvati egymásba torkollásánál a Maha Kumbh Mela hindu vallási ünnep harmadik napján, 2013. január 16-án. (MTI/EPA/Anindito Muherdzsi)

A legutóbbi, 2013-as Kumbh Melá fesztiválon engedélyezték először, hogy aszkéta nők is megfürödjenek a két folyó találkozásánál.

Az idei eseményen már transzneműek is részt vehetnek a BBC tudósítása szerint.

A Kumbh Melá a védikus korszakra vezethető vissza, akkor rendezték meg először a folyóünnepet. Eredete a hindu mitológiában az egyik népszerű teremtésmítoszban található meg. Néhány évente rendezik meg, a hindu csillagjósok által legkedvezőbbnek talált időpontokban, négy váltakozó helyszínen.

Hindu szent emberek, azaz szádhuk érkeznek, hogy megmerítkezzenek a kumbh mela hindu ünnep alkalmából Alláhábádban (hivatalos nevén: Prajágradzsban) az ünnep kiemelkedő mákár szankranti napján, 2019. január 15-én.
MTI/AP/Radzses Kumar Szingh

Az idei fesztivál – noha vallási jelentősége a hindu kalendárium szerint kisebb – különösen nagyszabású lesz, sokak szerint ugyanis a nacionalista indiai kormány a nyári választások előtt különösen nagy hangsúlyt és mintegy 650 millió dolláros összeget fordított erre. Prajág és a fesztivál helyszíne Narendra Modi kormányfőt ábrázoló plakátokkal és kartonból készült figurákkal van tele.

A fesztivált 3200 hektáros területen rendezik, 32 négyzetkilométeren ideiglenes sátorvárost állítottak fel, kórházakat, bankokat, tűzoltóállomásokat hoztak létre kifejezetten az ünnep miatt, továbbá 120 ezer vécét is felállítottak. A zarándokokat különvonatokkal és buszok ezreivel szállítják. A közbiztonságra 30 ezer rendőr és biztonsági ember felügyel.

Borítókép: Hindu szent emberek, azaz szádhuk megmerítkeznek a kumbh mela hindu ünnep alkalmából Alláhábádban (hivatalos nevén: Prajágradzsban) az ünnep kiemelkedő mákár szankranti napján, 2019. január 15-én. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!