Isonzó Expressz

2019.07.30. 13:08

Egész a Piave folyóig jutnak idén a világháborús emlékvonat utasai

Több száz utassal a fedélzetén idén is elindul az első világháború olasz hadszínterére a legendás Isonzó Expressz. Az augusztus 5. és 9. között tartó ötnapos utazás résztvevői útjuk során azokat az olaszországi és szlovéniai helyszíneket érintik, ahol magyar katonák küzdöttek az első világháborúban.

Budapest, 2016. május 2. Hagyományõrzõ katona áll az Isonzó Expressz különvonat új, Doberdó nevû kocsija elõtt a budapesti Vasúttörténeti Parkban tartott avatóünnepségen 2016. május 2-án. A kibõvült különvonat júliusban ötnapos körutazásra indul az elsõ világháború centenáriuma alkalmából az isonzói, doberdói emlékhelyekre. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A különvonat utasai idén először nemcsak az Isonzó folyó mentén húzódó egykori frontszakaszt, benne a magyarság számára oly baljós csengésű Doberdót keresik fel, hanem Olaszország belsejébe, a Piave folyóhoz is elzarándokolnak.

A vonaton – miközben a szerelvény gyönyörű alpesi tájakon halad át – az utazás tematikájába vágó, a nagy háború avatott kutatói és hagyományőrző honvédek által prezentált történelmi előadások, felszerelés és fegyverbemutatók, valamint Kókay László egykori frontharcos hagyatékából összeállított kiállítás, illetve a Sebő együttes koncertjei várják a résztvevőket.

Az Isonzó Expressz programjában szerepel továbbá a Sabotin-hegy (Monte Sabotino) emlékhelyének és szabadtéri múzeumának, valamint a Kolovrat-hegy rekonstruált lövészárkainak a meglátogatása, a kobaridi (Caporetto) első világháborús múzeum megtekintése.

A magyar helytállás jelképei

„A magyarság számára az óriási veszteségek miatt gyászos, szomorú emlékeket idéz az Isonzó és a Doberdó történelmi-földrajzi fogalma, azonban ezek a helyszínek nem egy elvesztett csata színterei, hanem a súlyos veszteségek ellenére a magyar katonai helytállás jelképei is. Az Isonzónál és a Doberdón a korabeli Magyarország területéről kikerülő katonák a legnehezebb körülmények között védték az akkori közös hazát, az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az Isonzó és a Doberdó a magyar köztudatban általuk és miattuk vált fogalommá” – fogalmaz a Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című kötet.

A körút piavei napján az utazók felkeresik többek között a Montello-hegy emlékhelyeit, megtekintenek egy korabeli minták alapján épített repülőgépekből álló kiállítást, illetve a gépek légiharc-bemutatóját, és felkeresik Cittadella városkájának katonai temetőjét, amelyben 22 ezer katona földi maradványai nyugszanak, így a legnagyobb osztrák–magyar katonai temető Olaszország területén.

A hazautazás előtti napon az Isonzó Expressz utasai fakultatív programok közül választhatnak: mások mellett ellátogathatnak a Doberdó-fennsíkra vagy Javorca hegyek között megbújó tábori kápolnájához is. A körút utolsó napján pedig – vonatra szállás előtt – kilátogatnak a közel 15 ezer osztrák-magyar vitéz nyughelyéül szolgáló foglianói temetőbe, ahol ünnepélyes koszorúzással emlékeznek a hazájukért életüket áldozó honvédekre.

Az emlékút a MÁV Nosztalgia Kft., a Honvédelmi Minisztérium, a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó Bt., valamint a Budakeszi Kultúra Alapítvány összefogásában valósul meg. Először az első világháború olasz frontja megnyitásának századik évfordulóján, 2015-ben szervezték meg, majd a nagy érdeklődésre tekintettel 2016-ban és 2017-ben is megismételték, időről időre újabb látnivalókkal bővítve ki azt.

Csaták az Isonzónál és a Piavénál

Az első világháborúban 1915 nyarától 1917 őszéig tizenegy támadást indítottak az olasz csapatok az Isonzónál. Az ottani, csaknem két és fél éven át vívott harcok hevessége és veszteségei vetekedtek a nyugati hadszíntér legvéresebb helyszínein vívott összecsapásokéval. Az osztrák-magyar haderő részeként Magyarország minden területéről vezényeltek katonákat az Isonzóhoz. Az isonzói csaták olasz részről közel egymillió, osztrák-magyar részről közel félmillió főnyi veszteséget – elesett, eltűnt, sebesült vagy fogságba esett katonát – követeltek. A tizenegy, az olaszoknak csak részsikereket hozó isonzói csata után döntő fordulatot az 1917. október 24-én megkezdett caporettói ellentámadás eredményezett, amelynek következtében az osztrák-magyar hadsereg áttörte az olasz védelmi vonalat, és Olaszország belsejébe, a gazdag olasz síkságra, egészen a Piave folyó vonaláig nyomult. Egy év múlva, 1918 októberében a háboró vége is itt érte katonáinkat. Az Isonzó Expressz most először erre a hadszíntérre is elviszi utasait.

Borítókép: Hagyományőrző katona áll az Isonzó Expressz különvonat Doberdó nevű kocsija előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!