uniós irányelv

2019.01.24. 22:00

Egyensúlyt teremtenének a munka és a magánélet között

Több szabadságot kapnának az édesapák is.

Forrás: Shutterstock

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa megállapodásra jutott az Európai Bizottság által előterjesztett, a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtéséről szóló új irányelvjavaslatról.

Az uniós parlament és a tanács közös csütörtöki tájékoztatása szerint

  • az új szabályoknak köszönhetően a dolgozó nők és férfiak egyenlően kivehetik majd részüket a gyermekek és a rokonok gondozásával kapcsolatos teendőkből.
  • A megállapodás szerint az apa gyermeke születésekor legalább 10 munkanapos apasági szabadságot kaphat, amely időre a táppénznek megfelelő díjazás jár.
  • A megállapodás rögzíti továbbá, hogy az eltartott hozzátartozókat gondozó munkavállalók évente legalább öt munkanapos gondozói szabadságot kaphatnak.
  • Az új szabályok emellett megerősítik valamennyi szülő és eltartott hozzátartozókat gondozó jogát arra, hogy rugalmas munkafeltételeket kérelmezzenek munkáltatójuktól.
  • A munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló irányelv számos új vagy magasabb szintű követelményt határoz meg a szülői, apasági és gondozói szabadságra, valamint a rugalmas munkafeltételek kérelmezésének jogára vonatkozóan. Figyelembe veszi a kis- és középvállalkozások igényeit, és biztosítja, hogy az új szabályok ne érintsék aránytalanul őket.

    Az irányelvet szakpolitikai és finanszírozási intézkedések egészítik ki, támogatva a tagállamokat az elbocsátás elleni védelemre vonatkozó hatályos jogszabályok végrehajtásában, hivatalos gondozási szolgáltatások kialakításában, valamint a második keresőket a munkavállalástól visszatartó gazdasági tényezők kezelésében.

    A létrejött megállapodást ezt követően az Európai Parlamentnek és az uniós tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!