Plasztika

2018.06.24. 09:43

Egyre többen fekszenek kés alá

Korábban soha nem látott ütemben nő a szépészeti beavatkozások iránti igény világszerte, így idehaza is.

Young woman with plastic surgery markings on face, looking at camera

A plasztikai műtétek népszerűségét a jövedelmek emelkedése, az alkalmazott eljárások kockázatainak mérséklődése és a társadalmi elvárások egyaránt okozzák – írja a Világgazdaság a Menedzser Magazin cikkét idézve.

Mellnagyobbítás, zsírleszívás, szemhéj-, orr-, hasplasztika: ezek a legnépszerűbb sebészeti beavatkozások a szépségiparban – foglalja össze a cikk. Sorrendben a teljes piac 15,8, 14, 12,9, 7,6 és 7,4 százalékát képviselik e műtétek. Mint írják, a nem sebészeti beavatkozásoknál továbbra is a botoxinjekció a leggyakoribb a világ legismertebb plasztikai sebészeket tömörítő szervezete, az ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) 2017 nyarán a megelőző év tendenciáiról készített felmérése szerint. (A 2017-es statisztikák várhatóan idén nyáron lesznek elérhetők – tájékoztat a lap.)

A legnagyobb mértékben az intimplasztika (45 százalék), a has- (29), illetve felsőtestplasztika, valamit a saját zsír beültetésével elvégzett mellnagyobbítás (22-22) iránt nőtt az érdeklődés ebben az időszakban, de egyre többen végeztettek combplasztikát is, ahol 20 százalék éves bővülés volt megfigyelhető. A legnagyobb visszaesést – 28 százalékkal – a pénisznagyobbítás iránti igény produkálta.

Világszerte összesen 23,6 millió kozmetikai beavatkozást végeztek 2016-ban, ez 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. A sebészeti terület 8 (10,4 millió), az egyéb szépészeti kezelések száma 10 százalékos (13,2 millió) bővülést mutatott. A piacot az Egyesült Államok, Brazília, Japán, Olaszország és Mexikó húzta, ezen országok együttes részesedése 41,4 százalékot tett ki, s a top 10-es mezőnyben helyet kapott még Oroszország, India, Törökország, Németország és Franciaország. 2016-ban a páciensek döntő többsége (86,2 százalék) nő volt, ami a beavatkozások fő arányait is meghatározta.

Fotó: IHO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP

A férfiak főként a szemhéj-, mellbimbó- és orrplasztika, valamint a zsírleszívás és a hajátültetés iránt mutattak érdeklődést az ISAPS adatai szerint.

A növekedést a feltörekvő országok egyre fokozódó kereslete, a műtétek kockázatainak a technológiai fejlődésből eredő mérséklődése egyaránt táplálja. Bár földrajzilag a várakozások szerint Észak-Amerika dominanciája megmarad, a Grand View Research a legnagyobb bővülést az ázsiai csendes-óceáni térségben várja, ahol érdemben javult az egészségügyi infrastruktúra, elérhetővé váltak a minőségi szolgáltatások. A fejlett országokból érkező emberek az előrejelzés szerint Indiába, Brazíliába, Mexikóba, Malajziába és Dél-Koreába utazhatnak majd megfizethető szépészeti kezelésekre.

A magyar piac méreteiről nem állnak rendelkezésre pontos adatok, a sebészeknek ugyanis nem kötelező nyilatkozni a beavatkozásokról. A piac erős bővülését ugyanakkor a szakma itthon is érzi, ami együtt jár a nemzetközi trendek gyorsabb hazai megjelenésével is; míg

korábban egy-egy újdonságra két-három évet is várni kellett, ma ehhez kevesebb mint egy esztendő is elegendő lehet.

Dr. Gacs János, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebésze a lap kérdésére azonban kiemelte: ezek közül azok maradnak hosszabb távon is palettán, amelyek megfelelnek a hazai kulturális jellemzőknek. A fenékplasztika például itthon is elérhető, de messze nem olyan gyakori műtét, mint például Brazíliában vagy az Egyesült Államokban.

A leggyakoribb beavatkozások várható költsége

· Mellplasztika 630 000–1300 millió forint között.

· Lehet implantátummal történő mellnagyobbítás, megereszkedett emlők felvarrása, illetve mellkisebbítés, kombinált mellplasztika; az árat a beavatkozási idő és a felhasznált anyagok befolyásolják.

· Orrplasztika 490 000–700 000 forint között.

· Lehet egyszerűbb esztétikai korrekciós vagy sövényferdülés miatti funkcionális korrekciós műtét is.

· Szemhéjplasztika 250 000–350 000 forint között.

· Arcplasztika 740 000–1,1 millió forint között, attól függően, hogy a középső arcfelet (MACS lift), a nyakat, a teljes arcot, esetleg még a szemhéjakat is érinti.

· Fül-, szemhéj-, ajakplasztika, hegkorrekció 100 000–350 000 forint között.

 

Életkor alapján a szépészeti beavatkozásra jelentkezők igen széles közönségréteget jelentenek (10–70 év között, de gyermekkorban kizárólag az elálló fülek korrekcióját végzik el). A többség itthon is nő, bár az elmúlt húsz évben ugrásszerűen emelkedett a férfiak aránya, jelenleg 20– 30 százalék között lehet a 15 évvel ezelőtti öttel szemben.

A leggyakoribb beavatkozás a nőknél a mellplasztika, azon belül is a mellnagyobbítás. Ezt követi a hasplasztika, a zsírleszívás, az orr-, a szemhéj- és az arcplasztika.

Ambuláns beavatkozásként a ráncok kisimítására irányuló botox kezelés, illetve feltöltőanyagok beadása népszerű. Az elmúlt öt esztendőben erőteljesen emelkedett az intimplasztika és az intim terület műtét nélküli lézeres fiatalítása, ami az esztétikai változáson túl több egészségügyi problémára is megoldást nyújt. Új és népszerű trend továbbá az idő múlását megállító vágás nélküli plasztikai beavatkozás: a különböző szálbehúzások, a saját zsírral történő arcfeltöltés, bőrgyógyászok által végzett lézeres bőrfiatalítás, a HIFU-kezelés (High-Intensity Focused Ultrasound, azaz nagy intenzitású fókuszált ultrahang) vagy rádiófrekvenciás arckezelés.

A férfiaknál a nőies emlők korrekciója (gynecomastia), a has- és orrplasztika, a zsírleszívás, illetve 40 év felett a szemhéj- és arcplasztika a leginkább jellemző az FTC (Fine Thread Contour) szálbehúzás mellett.

Gyakori a fogyás utáni korrekció, továbbá a 45-50 év körüli korosztálynál a felső, illetve az alsó szemhéjak plasztikája, egyre nagyobb számban vannak továbbá azok, akik ráncfeltöltést, esetlegesen botoxkezelést vesznek igénybe. A homlok és a szem körüli ráncok kezelése botoxinjekcióval, a nevetőráncok feltöltése hialuronsavval a leggyakoribb.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Alix Minde / Altopress/ Photoalto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!