befektetés

2020.02.28. 16:09

Egyszerűen támogathatja a tehetséges magyar fiatalokat

Idén is felajánlható a személyi jövedelemadó második 1 százaléka a Nemzeti Tehetség Program (NTP) javára – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az államtitkár kiemelte:

a tehetséges magyar fiatalok támogatása „nagyon jó befektetés”.

„Mindannyiunk érdeke, hogy minél több tehetséges magyar fiatalt fedezzünk föl, minél több tehetséges magyar fiatalnak fogjuk meg a kezét, és aztán hosszú távon se engedjük el”

- fogalmazott.

Novák Katalin elmondta:

az 1 százalékos szja-felajánlásokat ugyanakkora összeggel egészítik ki a központi költségvetésből.

A 2019-2020-as tanévben 3,3 milliárd forintból működik az NTP, ebből a pénzből 350 ezer fiatal tehetséget tudnak támogatni – tette hozzá.

A segítségnyújtás az óvodában kezdődik és az egyetemig tart, kiterjed a tudományok, sportok, művészetek valamennyi területére. A segítségnyújtás formái különbözők: működtetnek tehetséggondozó műhelyeket, adnak ösztöndíjakat, támogatnak versenyeket, egyetemi szakkollégiumokat és tudományos műhelyeket – mondta Novák Katalin.

Külön tehetséggondozó programok működnek roma fiataloknak, illetve a rosszabb körülmények közül induló fiataloknak, továbbá olyan lányoknak is, akik nem hagyományos női szakmát választanak – ismertette az államtitkár.

Az elmúlt években megítélt támogatások összege meghaladja a 21 milliárd forintot. A Nemzeti Tehetség Program technikai száma 1823. A program idei 1 százalékos kampányának védnöke Pély Barna zenész.

A szja-bevallás benyújtási határidejéig, május 20-ig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról.

Az szja 1 százalékát minden magánszemély felajánlhatja egy regisztrált civil szervezetnek,

további 1 százalékát pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.

Borítókép: Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Törő Ábris és Stomp Bence Áron, a nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjasai, valamint Pély Barna zenész, a kampány védnöke (b) a Nemzeti Tehetség Program Mert a tehetség számít! elnevezésű, a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásáról szóló kampánynyitó sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. február 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!