a legapróbb orvos

2018.05.25. 14:08

Elég lesz lenyelni a szuperkapszulát és kideríti, mi bajunk

Apró elektronikus chipekkel és milliónyi génmódosított élő sejttel teli lenyelhető kapszulát fejlesztettek ki amerikai kutatók.

Örülni azért még korai lenne, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói ugyanis egyelőre csak sertéseknél tesztelték a jelenleg 10 milliméterszer 30 milliméteres kapszulát, amely sikeresen észlelte a vérzést az állatok gyomrában. A szakemberek a kólibaktérium egy veszélytelen törzsét használták fel a kapszula megalkotásához, amely mai szemmel nézve elég hightech-nek tűnik:

Génmanipulációval elérték, hogy az eszközbe helyezett sejtek észleljék és felvillanással jelezzék a vérzést. Ezt követően a kapszulában lévő elektronikus chipekre hárul a feladat, hogy jeleket küldjenek egy okostelefonra.

Az MIT kutatóinak eszköze – amelyben a több milliónyi baktérium mellett egy elem, egy fénydetektor és elektronikus chipek is helyet kaptak -, újabb jelentős előrelépést jelent az emberek egészségének megfigyelését célzó, lenyelhető vagy külső használatra szánt érzékelők fejlesztésében.

Jelenleg kamerákkal és hőmérőkel felszerelt pirulák is segítenek már a különböző betegségek felismerésében és az emésztés nyomon követésében.

A massachusettsi szakemberek fejlesztésének különlegessége azonban abban rejlik, hogy elsőként használtak génmódosított sejteket szenzorként egy lenyelhető kapszulában.

Van egy apró probléma

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint ahhoz, hogy embereknél is alkalmazható legyen, a kapszula méretét jelentősen csökkenteni kell, továbbá képesnek kell lennie egyéb anyagok észlelésére is. Egy ilyen szuperszenzor már alkalmas lehet a gyomorfekély, a gyulladásos bélbetegségek és akár a vastagbélrák jeleinek észlelésére is.

A tanulmány társszerzője, Mark Mimee szerint

a kapszula méretének csökkentése mellett a begyűjtött adatok titkosításáról is gondoskodni kell a páciens személyi adatainak védelme érdekében, és mivel az eszközt egyszeri használatra szánják, ezért olyanra kell tervezni, hogy könnyedén lehúzható legyen a vécén.

Mindez azt jelenti, hogy beleszámítva a klinikai próbákat is, a kapszula kereskedelmi forgalomba kerülésére még éveket kell várni.

Béltükrözés helyett elég lesz lenyelni

A kutatók szerint azonban a fejlesztés megéri a várakozást, mivel a jelenlegi elképzelés szerint vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) helyett a pácienseknek csak le kell majd nyelniük a kapszulát „egyszer egy héten, vagy egy hónapban” a rák esetleges korai jeleinek kiszűrése érdekében.

Stephanie Hansel, a minnesotai Mayo Klinika munkatársa nem vett részt a mostani kutatásban, de az eredményeket kommentálva elmondta, hogy a kapszula segíthet az orvosoknak a Crohn-betegséggel küzdők gyomrának nehezen hozzáférhető részeinek vizsgálatában, valamint a gyomorban lévő mikrobák egészséges egyensúlyának tanulmányozásában is.

Borítókép: Stock-Asso/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!