tippek

2020.06.21. 18:40

Ennyi mindenre használhatjuk a citromot

Drága szerek vásárlása helyett jobb, ha előbb szétnézünk a konyhánkban: a citrom tulajdonságai révén számtalan területen bevethető a háztartásban.

Forrás: Shutterstock

Amellett, hogy a konyhában mindig igazi csodaszer például a vízkő eltávolítására, a citrom más területen is bizonyít a háztartásban – írja a Lakáskultúra.

Viszlát, makacs elszíneződések!

Mielőtt a ruhákat a mosógépbe tennénk, citromlével dörzsöljük át a ruhák hónalj részeit, amelyeken a makacs izzadtságfoltok vannak. A sárgás elszíneződésekkel szemben ugyanis könnyedén elbánik.

Kellemetlen szagok ellen

Jégkocka, durva szemű só és citromhéj: mindössze ezekre lesz szükségünk ahhoz, hogy megszabaduljunk a szemetesből áradó szagtól. Csak dörzsöljük át ezek kombinációjával!

Tiszta vágódeszka

A vágódeszkát különösen nehéz megszabadítani az ételmaradékoktól, viszont egy félbe vágott citrommal ez a probléma is percek alatt orvosolható.

Illatos műanyag edények

A citrom szagtalanító hatását a műanyag edények tisztításánál is bevethetjük: dörzsöljük át belsejüket vele, így ugyanis nemcsak a foltokat távolíthatjuk el, hanem a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk.

Makulátlan mikró

Régi titok a mikrohullámú sütő egyszerű, mégis hatékony takarítására a citrom: tegyünk a készülékbe egy pohár, háromnegyedig töltött vizet és néhány kanál citromlevet. Kapcsoljuk be, hagyjuk, hogy felforrjon a víz, majd ha lejárt a program, várjunk még további 10 percet, mielőtt kinyitjuk az ajtót. Ezután egy tiszta törlőruhával könnyedén lejönnek majd a szennyeződések.

Természetes illatosító

Ha házi illatosítót keresünk, a citrom akkor is a segítségünkre lehet. Vágjunk félbe egy egész citromot, majd tegyük olyan helyre, ahol friss illatot szeretnénk érezni – például a dohányzóasztalra, a polcokra vagy akár a konyhába. A citrom elűzi a kellemetlen szagokat, ráadásul költséghatékony módszer is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!