Megnézhetjük netes lábnyomunkat

2018.11.05. 13:58

Érdekli, mennyi adatot tud Önről a Google?

Minden rólunk gyűjtött információt letölthetünk számítógépre a személyes nyilvántartásunkból, s mindezt kitartó türelemmel, sok munkával kis is tisztogathatjuk.

Nyilvánvaló, hogy az információtömeghez, amit a Google kezel (s amiből óriásvállalatként megél), sok adatot kell gyűjtenie. De hogy ennyire sokat?

Mint a hirado.hu összefoglalója rámutat, évekre visszamenően rögzítik a szerverek, hogy hol voltunk, mire kerestünk rá, pontosan mikor, mit hallgattunk, néztünk csináltunk.

Nem csak a Gmail, a Névjegyek, a Google Dokumentumok, a Naptár jegyzetel rólunk, hanem minden más Google-alkalmazás is – természetesen az Androiddal együtt.

A jó hír viszont az, hogy megtudhatjuk, hogy milyen adatokat gyűjt rólunk a Google. Még jobb, hogy minden információt letölthetünk számítógépre a személyes nyilvántartásunkból, s a legjobb hír, hogy mindezt kitartó türelemmel, sok munkával kis is tisztogathatjuk – hívja fel a figyelmet a cikk.

Ide kattintva elérhetjük a Google Takeout szolgáltatáson keresztül, hogy letöltsük a „guglis” internetes lábnyomunkat.

Kattintás után ilyen ijesztő terjedelmű választóoldal fogad bennünket, amiben a kék tolókákat mozgatva eldönthetjük, hogy milyen szolgáltatások adatait kérjük le magunkról a Fotóktól a Fitneszig tartó adatbázisokból.

 

Intenzíven internetezőket az a meglepetés érheti, hogy az adatok leválogatása, majd letöltése átlagosan mintegy hat órán keresztül is tarthat. A rendszer figyelmeztető e-mailt küld, mikor a letöltést megkezdhetjük.

Mindez persze a tényekkel való szembesülésen túl arra is alkalmas, hogy

ha bármilyen oknál fogva meg akarunk szabadulni a nyilvántartástól, akkor a fiók törlése előtt magunknak lementhessünk mindent.

Aki nem készül ilyen súlyos döntésre, a keresőóriás buzgó figyelmét némileg visszafoghatja, fésülheti és törölheti a Saját tevékenységek oldalán, vagy a felhasználónevének és jelszavának beírásával ezen a címen: https://myactivity.google.com/myactivity.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!