Top 10 úti cél

2019.01.15. 20:30

Ezeket a városokat látogassa meg 2019-ben!

Hová utazzunk az idén? Ezt a kérdést sokan felteszik, a Lonely Planet nevű utazási portál pedig minden évben megpróbál válaszolni.

Dobány Péter

Forrás: Shutterstock

Az idén ajánlott városok közül választott ki és mutatott be ötöt a Vasárnap Reggel című képes hétvégi magazin legutóbbi száma.

Koppenhága, Dánia

A mesebeli, színes épületeiről és keskeny csatornáiról híres dizájnfőváros megkérdőjelezhetetlenül Európa egyik legkedveltebb turistacélpontja. Számtalan látnivalója közül érdemes kiemelni a Tivoli Parkot, a város több mint 150 éves, éjszaka valószínűtlen fényárban pompázó vidámparkját, az újonnan létesült Blox dizájnmanufaktúrát és Christianiát, a területileg független, saját törvényei szerint működő hippivárost, ahol csak három dolgot nem szabad: fotózni, telefonálni és futkározni. A szuvenírek szerelmesei biztosan nem térnek haza üres kézzel a közel két kilométer hosszú Strøget bevásárlóutcájáról, ha pedig kifáradna a hatalmas sétákban, a Nyhavn egyik csatornájának partján üldögélve pihenheti ki a fáradalmakat, ahol Andersen is inspirálódott.

A városrész, amely Andersent is megihlette

Sencsen, Kína

Sencsen manapság Kína leginnovatívabb városai közé tartozik, így nem csoda, hogy csőstül özönlenek ide a kreatív szakemberek és a turisták. Korábban elsősorban Hongkong olcsóbb alternatívájaként tartották számon, mára azonban vibráló zenei szcénájával, menő kávézóival, különleges sörmanufaktúrákkal és vadi új művészteleppel hódítja meg az ide látogatókat. A legkedveltebb látnivalók közé tartozik a számtalan apró stúdióval és designboltocskával büszkélkedő Dáfēn Oil Painting Village, a Ming-dinasztiából ránk maradt impozáns történelmi emlék, a Dápéng Erőd, és az OCT-LOFT, a kommunista éra használaton kívüli gyárépületeiből kialakított kortárs művészeti komplexum kávézókkal, éttermekkel és Sencsen legjobb könyvesboltjával.

Kína leginnovatívabb városainak egyike

Újvidék, Szerbia

A Budapesttől csupán 300 kilométerre fekvő Újvidék a vajdaság kulturális, pénzügyi és oktatási központja. A 70-es években Újvidék volt Szerbia underground-központja, a mai napig pezsgő kulturális élettel rendelkezik. Immár 20. alkalommal rendezik meg az EXIT zenei fesztivált, amely turisták ezreit vonzza ide Európa minden tájáról. A szerb érseki palota és a főtéren található neogótikus katolikus templom pedig szemet gyönyörködtető látványt nyújt évszaktól függetlenül. Pétervárad, az egykor a török invázió ellen épült erődítmény számos kiállítással várja a történelem szerelmeseit. Nem lehet, véletlen, hogy Újvidéket 2021-re Európa Kulturális fővárosává választották.

Az újvidéki főtér a városházával a magyar idők emlékét idézi

Zára, Horvátország

Az Adriai-tenger partján fekvő, a délszláv háborúban kegyetlenül megcsonkított város mára egyértelműen feltámadt hamvaiból. Zára számtalan templomán és történelmi emlékén túl két igazán egyedülálló látnivalóval is szolgál: az egyik egy tengerparti lépcsősorba épített tengeri orgona, amely a tengervíz áramlásának segítségével, természetes módon generál hangot, a másik pedig egy modern, 22 darab kör alakú napelemből álló emlékmű, amelyet a lélegzetelállító zárai naplemente tiszteletére emelt az alkotó, és amely éjszakánként a nappal magába szívott napenergiát színes fényjátékká alakítva adja ki magából. A látványos fényjátékon túl elektromos energiát is termel az alkotás, amelyet a város egész partvidéke használ.

Zára óvárosa madártávlatból

Meknesz, Marokkó

Marokkó négy királyi városának egyike igazi csemege a történelmi látványosságok kedvelőinek. Jóval csekélyebb népszerűségnek örvend, mint az alig hatvan kilométer távolságra fekvő Fez vagy Marrákes, azonban ugyanannyi felejthetetlen élménnyel kecsegtet. A Heri esz-Szuani, mely a történelmi időkben királyi magtárként szolgált, és összesen 12000 ló takarmányozásához elegendő élelemet raktározott el, egyedülálló építészeti megoldásokkal épült: miniatűr ablakai, vaskos falai és a föld alatti vízkeringető rendszer gondoskodott a megfelelő hőmérséklet fenntartásáról és a levegő keringetéséről. Nem kisebb építészeti bravúr az El Hedim téren állított, korintiai márványoszlopokkal és aprólékos mozaikokkal díszített Bab el-Manszúr kapuja, amelyet az 1732-ben fejezett be Moulay Iszmáil fia, Abdallah. Ha pedig igazán autentikus marokkói élményre vágynak, nincs más dolguk, mint megpihenni az El Hedim tér egyik félreeső csücskében, és folyamatos nyüzsgést és a színes-szagos kavalkádot.

Marokkó négy királyi városa közül az egyik

A top 10-es lista 2019-re

1. Koppenhága, Dánia

2. Sencsen, Kína

3. Újvidék, Szerbia

4. Miami, USA

5. Katmandu, Nepál

6. Mexikóváros, Mexikó

7. Dakar, Szenegál

8. Seattle, USA

9. Zadar, Horvátország

10. Meknesz, Marokkó

Fotók: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!