édesszájú?

2017.10.31. 20:45

Ezekkel helyettesítheti a kristálycukrot

Összegyűjtöttük a leggyakoribb természetes édességpótlókat és mindazt, amit érdemes tudni róluk.

Az édesség szeretete belénk van kódolva, hiszen a cukor az agyunknak olyan, mint valami doppingszer, nem véletlen, hogy a lecke fölött görnyedő csemeténknek is szőlőcukorral szeretnénk megkönnyíteni a tanulását.

A cukrot a legtöbb ember szereti, az viszont már egyáltalán nem mindegy, mennyit fogyasztunk belőle. Az orvostudomány ugyanis ma már tisztában van azzal, hogy a cukorfogyasztás mértéke és a cukorbetegség (diabétesz) egymással egyenesen arányos, magyarán minél több cukrot eszik valaki, annál nagyobb eséllyel alakul ki előbb-utóbb vércukor problémája.

Az édesség azonban nem a cukortól kezdődik és nem is ott ér véget, hiszen számos hasonló dolog van, ami ugyanolyan kiváló a célra, mint a jól megszokott hófehér kristálycukor.

  • A natúr méz természetes édesítőszer, melynek energiatartalma kisebb, édesítőhatása viszont nagyobb, mint a hagyományos répacukoré. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgymint kalcium, kálium, vas, mangán, C-vitamin, biotin és pantoténsav, viszont nagy mennyiségben találhatók benne pollenek is, melyek az arra érzékenyeknél allergiát okozhatnak. Enzimjei hő hatására elbomlanak, ezért túl forró ételben vagy italban nem túl hasznos.
  • A szőlőcukor gyorsan felpörgeti a szervezetet, hiszen felszívódása már a szájban elkezdődik. Mivel hirtelen és jelentősen emeli a vércukorszintet ami az inzulinháztartás számára komoly terhet jelent, cukorbetegeknek ajánlott vigyázni vele.
  • A manapság népszerű barnacukorban ugyan több ásványianyag marad, mint a hagyományos kristálycukorban, ám kalóriából és szénhidrátokból mindkettő ugyanannyit tartalmaz, így ebből a szempontból nincs jelentős különbség köztük.
  • A nádcukor viszont valódi helyettesítő lehet, ezt ugyanis az ember valóban jobban fel tudja dolgozni, ráadásul mivel ezt a barnával ellentétben egyáltalán nem finomítják, így B-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
  • A mesterséges édesítőkből rengetegféle létezik, ezeknek közös vonása, hogy sokukkal kapcsolatban felmerült már, hogy rákkeltő hatású lenne, ám a legtöbb kutatás azt mutatja, hogy ha mértékletesen fogyasztjuk őket, és nem lépjük túl a napi ajánlott mennyiséget, akkor nincs komoly félnivalónk.
  • Bár a hagyományos kristálycukor sem ördögtől való, ám ha mégis úgy dönt, hogy valamelyik természetes (vagy netán mesterséges) társával édesítené inkább az ételét, most már tudja, melyiket érdemes inkább választani.

    Borítókép: PhotoMediaGroup/Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!