kilenc milliárd fényév

2018.04.02. 22:16

Felfedezték az eddig ismert legtávolabbi csillagot

Az Ikarus legalább százszor olyan messze van, mint az eddig tanulmányozott legtávolabbi csillag.

Artwork of star party – a group of people meeting with telescopes to share their admiration of the night sky and astronomy. The people are seen in silhouette against the star clouds of the Milky Way.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Mark Garlick

A csillagot, amelynek a kutatók az Ikarus becenevet adták, csak az úgynevezett gavitációslencse-hatásnak köszönhetően sikerült észlelni, ugyanis a fénye normális körülmények között túl gyenge lenne ahhoz, hogy elérjen a földi megfigyelőállomásokig – közölte a kutatásban részt vevő Genfi Egyetem.

Gravitációslencse-hatás olyankor keletkezik, ha egy nagytömegű objektum, például egy galaxis halad el a csillag és a megfigyelő között. A galaxis tömege felerősíti a csillag fényét, így az jobban észlelhetővé válik a földi megfigyelő számára.

Az amerikai Minnesotai Egyetem, a svájci Genfi Egyetem és az ugyancsak svájci Lausanne-i Egyetem kutatóit egy, a Földtől 5 milliárd fényévre lévő galaxishalmaz segítette hozzá, hogy a nagyfelbontású Hubble-űrteleszkóppal „meglássák” a csillagot.

„Első ízben figyeltünk meg olyan csillagot, amely tőlünk kilenc milliárd fényévre található. Az Ikarus legalább 100-szor olyan messze van, mint az eddig tanulmányozott legtávolabbi csillag, nem számítva a szupernóva-robbanásokat” – idézi a Genfi Egyetem közleménye Jean-Paul Kneib professzort, a Lausanne-i Egyetem csillagászát.

Az Ikarus, hivatalos nevén MACS J1149 2223 Lensed Star 1 esetében a galaxisok a várt 600-szoros helyett 2000-szeresen erősítették fel a csillag fényét, ezért a tudósok úgy gondolják, hogy a gravitációslencse-hatást nem egyedül a galaxisok okozták, hanem például egy másik csillag is.

Tudósoknak nagy szerencse, ha megfigyelhetnek egy ilyen ritka jelenséget. „Rendkívül sok információt gyűjthettünk a csillagról és környezetéről. Az Ikarusról megállapíthattuk például, hogy egy kék óriáscsillag, amelynek fénye több ezerszer erősebb a Napénál” – mondta Antonio Cava, a Genfi Egyetem csillagásza.

A nemzetközi kutatócsoport a Nature Astronomy című tudományos szakfolyóirat hétfőn megjelent számában ismerteti kutatási eredményeit.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Mark Garlick

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!