egészség

2019.01.29. 17:40

A fiatalokat is fenyegeti a stroke

A génekkel nem lehet mit kezdeni, de csökkenthetjük a rizikófaktorokat – vallják a szakemberek.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: metamorworks

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2020-ra világszerte a stroke vezeti majd a rokkantsági és a halálozási listákat, évente 20 millióan fogják életüket veszteni miatta, ráadásul ma már az idősebb korosztály mellett egyre fiatalabbak is érintettek – olvasható a Fanny Magazin összeállítása a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Figyeljen az előjelekre!

A férfiak átlagosan öt évvel korábban és a nőknél nagyobb százalékban kapnak agyvérzést. A hölgyek a klimaxig védettebbek, utána viszont az arányok gyorsan kiegyenlítődnek.

A legtöbb esetben nem előzmények nélkül kap valaki agyvérzést, hanem korábban már jelentkeztek nála az átmeneti tünetek, mivel azonban ezek 24 órán belül elmúltak, nem foglalkozott a panaszokkal, azt hitte, csupán a fáradtság miatt akadozott a beszéde, ernyedt el valamelyik végtagja, vagy kínozta nagyon erős fejfájás. Csakhogy a betegség hetekig, hónapokig stagnál, és nagy az esély arra, hogy megismétlődik, akár súlyosabb lefolyással!

Lustálkodás helyett

Az emberek többsége elhanyagolja a szervezetét – vélekedik a magazin. Csak a lakosság kevesebb mint 11%-a sportol, a stressz a mindennapi életünk része, sokan dohányoznak, és az elhízottak száma is magas hazánkban. Ugyanakkor elkeserítő az is, hogy az agyvérzést túlélők a többnyire több hónapig tartó felépülés után visszatérnek a korábbi életvitelükhöz: minden ötödik páciens ismét dohányzik, minden negyedik túlsúlyos lesz, minden másodiknak magas a vérnyomása. A hordozott génekkel nem lehet mit kezdeni, de saját magunk csökkenthetjük a rizikófaktorokat.

Mások egy kicsit

A stroke első három órája kritikus, minél előbb kerül valaki kórházba, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A Magyar Stroke Társaság adatai szerint a túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12–18 százaléka beszédzavarban szenved, 22 százalékuk járásképtelen, 24–53 százalékuk részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százalékuk pedig depresszióval küzd. Fontos azonban, hogy az agyvérzésen átesettek is érző és értő egyének.

Nagy türelmet igényel a gyógyulási folyamat a hozzátartozók részéről is: nekik azt kell megérteniük, hogy sok esetben nem makacsságról, ellenszegülésről van szó, amikor a beteg hozzátartozó nem végez el egy feladatot, vagy nem úgy végzi el, ahogy kellene. Sajnos a neurológiáról, majd a rehabilitációról kikerülve sokakat hazaküldenek, így nem történik meg a tünetmaradványok felismerése. Ez persze komoly csapatmunkát igényel, amelynek ugyanúgy részese a beteg és a hozzátartozó, mint az orvos, a nővér, a neuropszichológus és – ha a beszédképesség is sérült – a logopédus.

Javulhat

Hazánkban még mindig viszonylag kevés a neuropszichológus, akárcsak az olyan logopédus, aki felnőttekkel foglalkozik, pedig mind a két szakma képviselőinek nagy szerepe lenne az agyvérzéses betegek teljes körű gyógyulásában.

Az afáziás, vagyis agysérülés miatt beszédképtelen klienseket sok esetben gondnokság alá helyezik, mert nem tudják kifejezni a gondolataikat, holott ők nem mentálisan sérültek. Az afázia mindenkinél másként jelentkezik, nincs két egyforma eset, a szakemberek szerint azt kell megtalálni, hogy mik az adott páciens erősségei, amelyekkel kompenzálni tudja a hiányosságait. Türelmes munkával jelentős életminőség-javulás érhető el.

Mik a tünetek?

Agyi infarktusról, más néven isémiáról akkor beszélünk, amikor egy vérrög vagy az érfalon képződő lerakódás útját állja a véráramlásnak, érelzáródás keletkezik. A másik típus az, amikor az agyvérzés során az agyban megreped egy ér, és emiatt roncsolódik az agyállomány.

Tünetei könnyen észrevehetőek:

  • zsibbadás
  • hányinger
  • nyelési zavar
  • féloldali végtaggyengeség vagy -bénulás
  • ernyedt, zsibbadt arcfél
  • beszédmegértési zavar, szóformálási nehézség
  • látászavar: kettős látás, látótérkiesés, látásvesztés, csökkenő látásélesség
  • egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok
  • memóriazavar
  • a térérzékelés hirtelen elvesztése
  • Borítókép: Illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!