extrém időjárás

2017.09.09. 07:00

Figyeljünk a prognózisokra, életet menthet!

Idén 40,3 fok volt a legmagasabb hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke szerint a század végére évente 30 nappal több ilyen lehet, mint most.

Radics Kornélia szerint 1901 óta a negyedik legmelegebb júniust élhettük át idén, ez alapján bátran mondhatjuk, hogy extrém nyarunk volt. Augusztusban háromszor kellett elrendelni a hőségriasztás valamilyen fokozatát. Az idei nyár legmelegebb napján 40,3 fokig emelkedett a levegő hőmérséklete. A július végén kezdődő, augusztusra is átnyúló hőhullám azonban rendkívüli volt Európában is, Dél-Spanyolországtól Közép-Európán keresztül a Kaukázusig hatalmas területeket érintett.

A globális felmelegedés töretlen – mondta a meteorológus a Vasárnap Reggelnek –, de az nem azt jelenti, hogy nem lesznek az átlagosnál hűvösebb évek, 2015-ben például ötször kellett elrendelni a hőségriadó legmagasabb fokozatát, míg 2016 nyarán csak egy komolyabb hőhullám fordult elő. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál adaptált regionális klímamodellek eredményei alapján a hőhullámos napok száma akár 30 nappal is növekedhet a század végére.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a felújított napkori időjárási radarállomás átadásán január 11-én. Fotó: MTI / Balázs Attila

Ezek előrejelzése ma már tendencia szintjén megoldható, a tudomány fejlődésének köszönhetően 10–30 napos időtávlatra készített, tendenciajellegű, tehát nem napra lebontott prognózisok is léteznek. Radics Kornélia szerint napjainkban 8-9 napra ugyanolyan jó beválású prognózist tudnak készíteni, mint 20 évvel ezelőtt a 4-5 napra. Ez annak köszönhető, hogy sokkal több műhold és automata meteorológiai állomás segíti a munkát. Amíg a '80-as években napi egy műholdkép állt rendelkezésre, ma már ötpercenként születik egy. Az OMSZ által fejlesztett és nemzetközi sikernek is örvendő megjelenítő rendszeren a szakemberek naponta több száz, esetenként több ezer térképet tudnak áttekinteni, ami a korábbi technikai feltételek mellett elképzelhetetlen volt.

Névjegy

Radics Kornélia 

  • 1973-ban Nagykanizsán született.
  • A középiskola elvégzése után az ELTE meteorológus szakán folytatta tanulmányait. Véletlenül lett meteorológus, csillagásznak készült, ehhez pedig muszáj volt még egy szakot választania, mégis ez lett a fontosabb számára.
  • 1997-ben meteorológus, majd 1999-ben csillagász oklevelet szerzett. PhD fokozatát 2004-ben kapta meg.
  • 2001-től a Magyar Honvédség Meteorológiai Szolgálatánál dolgozott meteorológus főtisztként, majd osztályvezető-helyettesként.
  • 1997-ben, tanulmányai mellett kezdte meg oktatói pályafutását az ELTE Meteorológiai Tanszékén.
  • 2013 óta az OMSZ elnöke.
  • Kedvenc évszaka nincs, minden évszakot kedvel, ha annak megfelelő az időjárás.
  • Minél rövidebb távú előrejelzés születik, annál biztosabb a prognózis, de bizonyos időjárási helyzetekben akár ultrarövidtávon is nagy lehet a prognózisaink bizonytalansága. Például nyáron bizonyos helyzetekben igen nehéz előre jelezni a lokálisan várható zivatarok pontos idejét és helyét. Ezzel szemben a frontokhoz kapcsolódó csapadékrendszerek előrejelzése sokkal megbízhatóbb. A hőmérséklet előrejelzése ma már középtávon is elfogadható beválást nyújt, például az energiaszolgáltatók számára.

    Az idei időjárás összhangban volt a régióssal, a nagy hőségeket rendszerint heves zivatarok, szélviharok zárták le, ezek elég nagy károkat okoztak, háztetőket vittek el, fákat csavartak ki, és ez egyezik az OMSZ éghajlati adatbázisában tárolt megfigyelésekkel. Muszáj alkalmazkodnunk az éghajlatváltozás hatásaihoz, ennek egyik fontos lépése az időjárás-előrejelzések folyamatos nyomon követése. Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető időjárási jelenségek előrejelzése és a tudatos hozzáállás életeket menthet – fejtette ki Radics Kornélia a meteorológiai szolgálat elnöke.

    A minél pontosabb tájékoztatás érdekében több fejlesztést is végeztek az intézet honlapján, hogy könnyebben legyen érthető, pontosabban, hatékonyabban tájékoztassa a lakosságot. Speciális aloldalak is elindultak, mint a repülésmeteorológia, agrometeorológia, folyamatosan fejlesztik a mobileszközökön elérhető Meteora alkalmazást, amelyből a helyi időjárás értékei és alakulása ismerhető meg – tájékoztatott az elnök.

    A közelgő téllel kapcsolatban Radics Kornélia elmondta, hogy a nyolcvanas évek elejétől két fokot emelkedett a téli középhőmérséklet, ez azzal jár, hogy a csapadék nem hó, hanem eső formájában hull, és rendszerint elmarad a hótakaró, amelynek a növényeket kellene védenie a hidegtől. Az idei január eleji hideghullám azonban emlékeztet minket arra, hogy a Kárpát–medence térségében az éghajlat változékonyságából adódóan a melegedő tendencia mellett is adódhatnak az átlagosnál jóval hidegebb, zord időjárási körülmények is.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!