jó tanács

2018.03.26. 16:24

Fogyni szeretne? Egyen rendszeresen, ne diétázzon!

Finn kutatók szerint egy rendszeres étkezési minta követésével hatékonyabban szabályozhatja a testsúlyát, mintha diétázna.

A hagyományos diétázás akár növelheti is a derékméretet és mentális problémákat okozhat – derült ki egy finn tanulmányból.

A Helsinki Egyetem kutatói tíz éven át követtek nyomon csaknem ötezer férfit és nőt – akik mindnyájan 24 évesek voltak a vizsgálat kezdetén -, hogy megfigyeljék a testsúlyukban bekövetkező változásokat és az egészségüket befolyásoló tényezőket.

A tanulmány egyik kulcsmegállapítása az, hogy a hatékony testsúlyszabályozásnak elengedhetetlen része a rendszeres étkezés.

„A diétázás logikus megoldásnak tűnhet a testsúlyproblémák kezelésére, hosszú távon azonban valójában súlygyarapodáshoz és az étkezési gondok megszaporodásához vezethet”

- mondta Ulla Karkkainen, a tanulmány társszerzője.

A rendszeres étkezés jótékony hatásainak kiemelése mellett a tanulmány a megfelelő táplálékok bevitelének fontosságát is hangsúlyozza, mivel azok hozzájárulnak az emberi szervezet normális működéséhez. A tanulmány egyébként az úgynevezett időzített táplálkozás (chrono-nutrition) elméletére épül, ami az elfogyasztott táplálékok anyagcserére gyakorolt hatásának vizsgálatát jelenti az étkezések rendszerességének és gyakoriságának megfigyelésével.

A tudósok ezenkívül felfedeztek egy sor olyan kockázati tényezőt is, amelyek súlynövekedést eredményezhetnek mindkét nemnél.

Az eredmények szerint a nők esetében az egynél több gyermek szülése, az élettel való elégedetlenség és a cukrozott üdítők rendszeres fogyasztása, míg a férfiaknál a dohányzás volt a legsúlyosabb kockázati tényezője a súlygyarapodásnak.

A Cambridge-i Egyetem kutatói kizárólag nők bevonásával készítettek egy hasonló tanulmányt, amelynek eredményei alacsonyabb inzulin- és koleszterinszintet mutattak a résztvevőknél két hét rendszeres étkezés után, függetlenül az alanyok testsúlyától.

Borítókép: pathdoc/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!