megbecsült örökség

2019.09.09. 19:30

Fölszállott a páva-győztes énekelt a Hazajárónak Délvidéken

Nyugat-Bácska vidékének halban gazdag folyói, kövér legelői, gabonatermő síkjai mindig éltető forrásai voltak Árpád népének. És ha kellett, búvóhelyet biztosítottak a hódítókkal szemben.

A két műsorvezető, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor az M5 kulturális csatornán sugárzott szombati Hazajáró-epizódban túrázott Telecskától Zomboron át, le Kupuszináig, a magyar kultúra nyomait keresve.

Nyugat-bácskai útitársuk G. Nagy Lilla Imola volt, aki külföldről hazatért fiatalként hiteles válaszokat tud adni a szülőföldön maradás és elvándorlás feszítő kérdéseire.

Nemesmiliticsen a megkopott országzászló-talapzat emlékeztet a pillanatnak tűnő boldog évekre, amikor Délvidék, s vele Militics hazatért.

Az impozáns templomuk előtt a helyiek, Horváth-Ódry Márta és Knezsevity Julianna is tanúsítják, a község népe megbecsüli örökségét.

Ők meséltek településük keletkezéséről: Az 1700-as években kamarai és vármegyei körökben rájöttek arra, hogy ezen a vidéken nagyon kevés nemes él. Viszont megszületett az a döntés is, hogy Zombor legyen Bács-Bodrog vármegye központja és ebből a célból jó lett volna a nemesi családok számát egy kicsit gyarapítani. Militicspusztának nevezték ezt a vidéket, és ide hívták az ország minden megyéjéből az elszegényedett nemeseket. Természetesen nem csak magyar nemesek költöztek ide, hanem bunyevác nemzetiségű nemes családok is.

Így azt mondhatjuk, hogy

Nemesmilitics az egyetlen olyan település, aminek alapítói és őslakosai egytől-egyig nemesi származásúak.

Sanyiék továbbindulás előtt nem feledkeztek meg a jó hírű militicsi szárazkolbászról, a kulenről, amit többek között Vidakovics Dóra családja is készít. Dóra büszkén mondta el, hogy már 13 éve fesztivált is rendeznek a híres kulen tiszteletére.

Végül Zomboron át Bácskertesig, azaz Kupuszináig jutottak a Hazajárók, ahol a Csizmadia család, Anna, János és lányuk, az ifjabb Anna látta őket vendégül.

A vendéglátók palócságuk megtartásának fontosságáról beszéltek.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy mi megfogyatkoztunk, akkor félrelépünk. Most ha eddig egyet léptünk, akkor most kettőt fogunk lépni, mert az intézményeink, a civil szervezeteink még működnek mind, kivétel nélkül.

Annyi, hogy mivel kevesebben vagyunk, most többet kell, hogy tegyünk. És, hogyha még kevesebben leszünk, vagy lesznek, akkor hármat kell, hogy lépjenek, de akkor is ezeket megtartjuk, mert ezek a megtartó erőink. Ez olyan fontos, hogy ez a mi életünk”

– fogalmazott Csizmadia János.

Végül szóba került lányuk, Anna 2012-es Fölszállott a páva győzelme.

„Igen, 2012 decemberében mondták ki a nevem a döntő során. Hát, én egyértelműen biztos vagyok abban, hogy a Jóisten segedelmével tudtam ezt végigcsinálni. Mindig is ösztönszerű volt az életemben a népdaléneklés, kiskorom óta énekszó kísérté a mindennapjaimat. Csodálatos a Páva óta az életem, és csodálatos volt a páva előtt is az életem” – idézte fel a lány az emlékeit.

A műsor végén Anna – szüleivel közösen – egy kupuszinai népdallal örvendeztették meg a nézőket. Élmény őket hallgatni.

A teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!