felfedezés

2019.04.03. 06:06

Gemenci faóriásokhoz indul túra a hétvégén

Az erdő mélyén megbújó óriások Magyarország leghatalmasabb élőlényeinek számítanak.

Forrás: Shutterstock

A gemenci erdőben megbújó, idős faóriásokat fedezhetik fel a természetbarátok a Gemenc Zrt. hétvégi túráján – közölte az erdőgazdaság.

A kirándulás szombaton délelőtt fél tizenegykor indul a Gemenz Zrt. keselyűsi fogadó épületétől, ahonnan a résztvevők erdei vasúttal utaznak a gemenci Duna-parthoz. A túra útvonala innen a kijelölt ösvényeket elkerülve az „igazi” Gemencként ismert, alsó-gemenci erdőben folytatódik mintegy 12 kilométeren át.

A kirándulók érintik a Forgó-tó körüli, ártéri területeket, esetenként vadösvényeken, a Grébec-Duna medrében haladva. Barabás Tamás túravezető az MTI-nek elmondta: többek között száz évnél idősebb kocsányos tölgyeket, csomoros fekete nyárakat, fűzfákat keresnek fel. A résztvevők megtippelik, majd megmérik és feljegyzik a fák törzskerületét.

A gyalogos túrák egyik legszebb útvonala a „bujkáló óriások” tavaszi felfedezése

- jegyezte meg.

A Magyarországon ismert legnagyobb törzskörméretű fa, egy 12 méter kerületű csomoros fekete nyár szintén a Gemencben – Pörbölyhöz közel – áll, a szombati útvonal ezt a fát nem érinti. A gemenci óriásfák listájára a fűz- és nyárfák közül a legalább hat-, keményfák esetében az ötméteres törzskerületűek kerülnek fel.

Az erdőgazdaság csak 14 évesnél idősebb túrázóknak ajánlja a részvételt, és arra kéri őket, péntekig jelentkezzenek a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!