Klímaváltozás

2019.09.18. 13:48

Gyorsabban melegszik a Föld, mint eddig hitték

Az iparosodás előtti korszakhoz képest 6,5-7 Celsius-fokkal is emelkedhet a Föld felszíni átlaghőmérséklete 2100-ig, amennyiben a globális szén-dioxid-kibocsátás üteme nem változik – derült ki két neves franciaországi kutatóközpont egymástól független klímamodelljeiből.

(FILES) This file photo taken on May 20, 2016 shows an Indian woman walking on the parched bed of Chandola Lake with a metal pot on her head to fetch water in Ahmedabad, during drought. The last three years were the hottest on record, the United Nations weather agency said on January 18, 2018, citing fresh global data underscoring the dramatic warming of the planet. / AFP PHOTO / SAM PANTHAKY

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: SAM PANTHAKY

A friss mutatók meghaladják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2014-es jelentésében szereplő számokat, továbbá azt sugallják, hogy a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény célkitűzéseit – a Föld felmelegedésének az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2, de lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban való korlátozása -, még nehezebb lesz megvalósítani.

A globális átlaghőmérséklet mostanra bekövetkezett mindössze 1 Celsius-fokos emelkedése nyomán is egyre pusztítóbb hőhullámok, aszályok, áradások, trópusi ciklonok és a tengerszint emelkedése sújtják a bolygónkat.

Az IPCC 2021-re várható következő átfogó jelentésének alapját már az újgenerációs klímamodellek, köztük a most publikált két francia tanulmány fogják adni.

A francia Nemzeti Meteorológiai Kutatóközpont (CNRM) és a Pierre Simon Laplace Intézet Klímamodellező Központjának két új modellje szerint a megnövekedett légköri szén-dioxid-koncentráció könnyebben fel fogja melegíteni a Föld felszínét, mint azt a korábbi számítások sugallták.

Amennyiben az eredmények igaznak bizonyulnak, akkor ez a magasabb „egyensúlyi klímaérzékenység” (ECS) azt fogja jelenteni, hogy az emberiség „szén-dioxidbüdzséje” valószínűleg zsugorodni fog.

A szakemberek szerint a gyorsabb ütemű melegedés kevesebb időt enged az alkalmazkodásra és növeli az esélyét az olyan éghajlati „fordulópontok” bekövetkezésének, mint a permafroszt – állandóan fagyott talaj – olvadása, ami tovább erősítené a melegedést.

Az IPCC óceánok és a Föld fagyott régióinak állapotával foglalkozó – egyelőre csupán vázlatos – különjelentése szerint a felszíni permafroszt 33-99 százaléka elolvadhat 2100-ig a globális szén-dioxid-kibocsátás megfékezése nélkül, aminek nyomán több milliárd tonna üvegházhatást okozó gáz kerülne a levegőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!