Felmérés

2017.12.21. 06:59

Hagyományosan gondolkodunk az anyaságról

Alig változott a magyar emberek véleménye az anyai szereppel kapcsolatban az elmúlt harminc év alatt – írja a csütörtöki Magyar Hírlap a Népességtudományi Kutatóintézet felmérésére hivatkozva.

A válaszadók többsége azt tartja ideálisnak, ha az anya legalább három évig otthon marad a kicsivel, kötetlen távmunka esetén azonban megengedőbbek.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete 2016-ban azt vizsgálta, változott-e az a hozzáállás, miszerint a családnak és a kisgyermeknek is árt, ha az anya dolgozik.

Arról, hogy a család élete megsínyli-e, ha a feleség teljes munkaidőben dolgozik, 1988-ban, 1994-ben, 2002-ben és 2016-ban is nagyjából hasonlóan gondolkodtak a magyarok, az ötös skálán 3,5 körüli értékek születtek, vagyis sokan állították, hogy ártalmas, ha az anya időhiány miatt nem tudja megfelelően „menedzselni” a családját.

Ugyanakkor nőtt a két- és hároméves gyermekek bölcsődéztetésének elfogadottsága, és csak a válaszadók negyede gondolja úgy, hogy a hatévesnél fiatalabbak megsínylik a szülő munkavállalását.

Borítókép: Shutterstock / Yuganov Konstantin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!