Irány Debrecen!

2017.08.16. 15:50

Háromszáz holland önkéntes félmillió szál dáliát gyűjt a Virágkarneválra

A virágszállító kamion várhatóan szerda este indul el Magyarországra, és pénteken kora délután érkezik Debrecenbe – jelentették be a szervezők szerdán a cívisvárosban.

Forrás: Shutterstock

A Főnix Rendezvényszervező Kft. Hollandiában tartózkodó munkatársa telefonon arról adott tájékoztatást, hogy szerdán húsz különálló területen háromszáz holland önkéntes kezdte meg a virágok begyűjtését. A félmillió szál dália hűtőkamionba kerül, amely várhatóan szerda este 10 óra körül indul el, és pénteken kora délután érkezik Debrecenbe – jelezték a szakemberek.

Az augusztus 20-i menetben 14 feldíszített virágkocsit, köztük Debrecen és Nagyvárad közös kocsiját láthatják majd azok, akik elmennek karneválozni a cívisvárosba. Utóbbi kocsi másik kompozícióval együtt augusztus 21-én ott lesz a Nyitott ablak Európára elnevezésű felvonuláson is Nagyváradon.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Mihai Jurca, a nagyváradi turisztikai hivatal igazgatója emlékeztetettek rá, hogy a két megyeszékhely 1992-ben létesített testvérvárosi kapcsolatot, és 18 éve ünneplik közösen augusztus 20-át. A debreceni Kölcsey központban már látható a Nagyvárad testvérvárosaiban élő fotóművészek kiállítása, amelyet a Szent László-év keretében a nagyváradi önkormányzattal együttműködve rendeztek.

Széles Diána arról is beszámolt, hogy egy nappal korábban, kedden a Szent Koronát ábrázoló virágkocsit Esztergomban megáldotta Erdő Péter bíboros. A koronát ábrázoló kompozíció a Debrecen és Esztergom közös virágkocsijával együtt szerdán visszaindult Esztergomból a cívisvárosba, ahol a többi kocsival együtt vasárnap láthatják majd az érdeklődők.

A debreceni virágkarnevál Szent Koronát ábrázoló virágkocsija az esztergomi bazilika mellett augusztus 15-én. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Debrecen alpolgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy a reformáció 500. évfordulója alkalmából csütörtöktől a debreceni református Nagytemplomra vetített 3D-s animációval idézik meg az épülethez kötődő történelmi eseményeket, de virtuálisan megmozdul, majd „le is ég” az épület. A régi városháza udvarán kialakított „tündérkertben” pedig fényjátékot láthat a közönség.

Bódor Edit, a karnevál főszervezője hozzátette: a tizennégy virágkocsi mellett fellép tíz magyar és tíz külföldi művészeti csoport a karneváli menetben, este pedig a Nagyerdei Stadionban kétezer fellépő szórakoztatja majd a húszezres közönséget.

A nagyerdei Békás-tó melletti Lurkó ligetben már tart a gyerekek Galiba-fesztiválja, és megnyílt a tó partján a cseh sörkert is, ahol az idén huszonöt sörgyár több mint százféle sörét, köztük Hrabal kocsmájában a legendás cseh író kedvenceit kóstolhatja meg a közönség – ismertette Bódor Edit.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!