Tippek, tanácsok

2020.02.26. 14:07

Hibák, amiket ne kövessen el szellőztetéskor

Friss, oxigén dús levegőre mindig nagy szükségünk van, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő szellőztetésre.

Forrás: Shutterstock

Télen ez különösen fontos, hiszen ilyenkor az időnk nagy részét a négy fal között töltjük, ráadásul a fűtés miatt hamarabb elhasználódik a benti levegő. A Mindmegette összegyűjtötte, mire érdemes figyelni ablaknyitás előtt, alatt vagy után. Mik azok a hibák, amiket sokan elkövetnek.

A kevesebb több

Az első fontos kérdés, hogy átlagosan mennyi ideig kell szellőztetni. Ez természetesen sok mindentől függ. Például attól, hogy mennyire nyitjuk ki az ablakot. Sokan választják azt a megoldást, hogy csak résnyire vagy bukóra nyitják, de több ideig szellőztetnek. Ez nem annyira jó ötlet, gazdaságossági szempontból sem, ugyanis a több idő alatt jobban lehűl a lakás.

Érdemesebb inkább jól kitárni az ablakokat és kevesebb ideig nyitva hagyni, ilyenkor 3-5 perc szellőztetés bőven elegendő.

Sok kicsi sokra megy

Az sem mindegy, hogy naponta hányszor nyitjuk ki az ablakot. Sokan a napi kettő (reggeli és esti) szellőztetésre voksolnak, de ez nem elég, ha egész nap a helységben vagyunk, a levegő sokkal gyorsabban elhasználódik, akár 5-20 perc alatt is. Ráadásul télen sokkal magasabb a légszennyezettség, hiszen a fűtés miatt magasabb a szálló por koncentrátuma. Különösen reggel és este, mivel ekkor vannak otthon a legtöbben, és ekkor fűtenek a legtöbb háztartásban. Tehát napközben frissebb levegőt tudunk beengedni.

Persze a szellőztetések számának szükségessége attól is függ, hogy

hányan és mekkora helységben tartózkodunk, de gyakran kinyitni az ablakot pár percre, a hangulatunkra és az agyunk frissességére is jó hatással lesz.

Ne hagyjuk ki a hálószobát!

Jó szokás, ha miután felkeltünk rögtön beágyazunk, de előtte ne felejtsünk el kiszellőztetni a hálószobában, még akkor, amikor vetetlen az ágy. Ugyanis természetes dolog, hogy éjjel egy kicsit megizzadunk az ágyban, ez a nedvesség pedig igazán vonzó például az atkák számára.

Szellőztessük át az ágyneműt, mielőtt beágyaznánk, hogy ne maradjon nedves.

Lefekvés előtt is érdemes beiktatni a hálószobában egy gyors szellőztetést. Sokkal jobban fogunk aludni, ha friss levegőhöz juthatunk az éjszaka folyamán.

Teret a levegőnek

Fentebb azt írtuk, hogy több, rövidebb szellőztetés elegendő, de azért nem árt, ha néha teret engedünk a levegőnek.

Például takarítás után jó, ha hagyjuk, hogy átjárja a lakást a friss levegő, akár kereszthuzatot is csinálhatunk ennek érdekében.

Sokkal frissebb lesz utána minden.

Ezek ronthatják a levegő minőségét

Talán nem is gondolnánk, de vannak olyan hétköznapi dolgok és eszközök, amik fokozottan rontják a levegő minőségét a lakásban.

Ilyenek például a különböző elektromos eszközök, amik elektroszmogot termelnek, ezért is érdemes ezeket áramtalanítani, amikor nem használjuk őket, illetve távol tartani őket a hálószobánktól.

A magas páratartalom. Ezt befolyásolhatja például a főzés vagy a zuhanyzás, így ezek után mindenképpen érdemes kiszellőztetni.

A mesterséges szellőztetőrendszerek számos káros anyagot juttathatnak a levegőbe. A különböző illatosítók is tartalmazhatnak káros kémiai anyagokat, érdemes ezeket mellőzni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!