tippek

2020.09.26. 07:21

Hogyan válasszunk étkezőasztalt?

Konyhai munkaasztal, összejövetelek színtere vagy épp dolgozóasztal – egy étkezőasztal funkciója bőven túlmutat az étkezések elköltésének helyénél. A jól átgondolt választás nemcsak praktikussági, hanem esztétikai szempontból is sokat dobhat a helyiségen.

Forrás: Shutterstock

Egy jól megválasztott étkezőasztal az egész szoba hangulatát meghatározhatja – egyáltalán nem mindegy tehát, mekkora, milyen stílusú és anyagú kerül tehát ide. Íme a Lakáskultúra szempontjai, amelyek alapján könnyen eligazodhat és megtalálhatja a legmegfelelőbbet!

Mérje a szoba méretéhez!

A konyha közepére kerül? Vagy van egy külön étkezőhelyisége? Esetleg a konyha és a nappali közé jönne jól, mint térelválasztó? Nem mindegy, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre, és az sem, hányan szeretnének körülötte leülni.

Sosem árt, ha van egy-két plusz hely körülötte a betoppanó vendégek számára. Ám ha ez túl sok helyet foglalna el, érdemes elgondolkodni egy olyan asztalon, amely könnyedén átalakítható, növelhető, kihajtható – ez a kisebb helyiségekben különösen jól jön.

Manapság kevés az olyan otthon, ahol külön szobát alakítanak ki az étkezések számára, sokkal inkább jellemző, hogy magával az étkezőasztallal teremtik meg a helyiséget. Ha szeretné jobban elválasztani a többi funkciótól, azt megteheti például egy szőnyeggel vagy világítással.

Mérlegelje az alakját!

Egy kör alakú asztal mellett könnyebb közlekedni, azonban nem helyezhető bárhova: ha például épp több helyre van szükségünk, nem lehet a falhoz tolni. Ha pedig nem megfelelő a mérete, akkor kényelmetlen lehet az étkezés. Ezért jobb választás a négyszögletes asztal, amelynek könnyebben változtatható a helyzete.

Válassza ki a stílust és az anyagot!

A különböző stílusú otthonok különböző étkezőasztalokért kiáltanak. Egy klasszikus otthonba gazdag fatextúrát, például mahagónit ajánlunk; egy contemporary stílusúba modern vagy minimalista étkezőasztalok illenek; egy indusztriálisba inkább fémből készült darab mutat jól; a művészi otthonokba jó választás lehet egy olyan, amelynek lábai különleges, geometrikus formákat vesznek fel; a country stílusúba pedig egy rusztikus faasztal a tökéletes választás.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!