recept

2018.07.16. 12:16

Hűsítő saláták az izzasztó napokra

Mert ki kívánja ilyenkor a nehéz ételeket?

Valószínűleg kevesen. A forró nyári időben a legtöbben a könnyed salátákat részesítik előnyben. Mi rögtön négyet is mutatunk a Mindmegette kínálatából.

Vegyes saláta

Bontsuk leveleire, majd mossunk meg 1 fej salátát (pl. fejes, jég- vagy 2 fej római salátát). Szeljünk csíkokra 1 db kaliforniai paprikát, karikázzunk fel 1 fej lila hagymát és 1 db kígyóuborkát, 4 db paradicsomot pedig daraboljunk fel. A salátát tépkedjük kisebb darabokra, és adjuk hozzá a többi zöldséget, valamint 1 kis doboz lecsepegtetett konzervkukoricát. Öntetnek keverjen össze 4 ek olívaolajat 2 ek borecettel és 1 tk dijoni mustárral. Ízesítheti frissen őrölt borssal, aprított zöldfűszerekkel (pl. tárkony, petrezselyem, snidling, kakukkfű, bazsalikom).

TIPP: Tehetünk bele 50 g főtt tésztát is.

Mozzarellás paradicsomsaláta

Vágjunk fel cikkekre 8 db paradicsomot. Keverjük össze egy kevés sóval, őrölt fekete borssal, 2-3 ek apróra vágott bazsalikommal, 1 fej apróra vágott lila hagymával, 2 ek borecettel és 1 ek olívaolajjal. Egy tálat béleljünk ki salátalevelekkel, halmozzuk rá a paradicsomsalátát, végül szórjuk meg 125 g felkockázott light mozzarellával.

Csirkés saláta

Főzzünk puhára 1 db teljes csirkemellfilét 2 db tyúkhúsleveskockából készült alaplében. A kihűlt húst vágjuk apró darabokra. Mossunk és szárítsunk meg 1 közepes fej fejes salátát, 50 g rukkolát és 1 kisebb fej endíviát, tépkedjük apróra a leveleket, majd a csirkemelldarabkákkal együtt osszuk el 4 db tányéron. Mossunk meg, vágjunk darabokra 4 db retket, és szórjuk a salátára. Készítsünk öntetet 1 doboz natúr joghurtból vagy kefirből, 1 gerezd zúzott fokhagymából, egy kevés sóból, borsból, és öntsük a salátára.

TIPP: Elfogyaszthat mellé 1 szelet korpás kenyeret is.

Sültpaprika-saláta

Tegyünk a felforrósított serpenyőbe 3-3 db piros és zöld színű kaliforniai paprikát, 1-2 db enyhén csípős csilipaprikát, és süssük addig, amíg a bőrük fel nem hólyagosodik, és kissé meg nem barnulnak. Hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a héjukat, távolítsuk el a torzsákat, az ereket, a húsukat pedig csíkozzuk fel. Vágjunk négyfelé 2 fej vöröshagymát, és süssük meg ezt is a paprikához hasonló módon. A sült zöldségeket tegyük tálba, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, pár csepp citromlével, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és hagyjuk kicsit összeérni az ízeket.

TIPP: Egy kevés felkockázott juhsajttal tálalja!

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Dean Drobot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!