visszaveri a hőt

2017.08.15. 10:53

„Hűvös” útburkolattal küzdenek Los Angelesben a hőség ellen

A szürkésfehér színűre festett, úgynevezett „hűvös” útburkolat 6-7 fokkal is hűvösebb marad mint a hagyományos ugyanolyan napsütés esetén. 

Forrás: Twitter

A hagyományos fekete bitumen a napfény 80-90 százalékát elraktározza, míg a világos színű burkolat visszaveri a hőt, látványosan csökkentve a hőmennyiséget – állítják a technológia hívei.

„Itt a fekete felületen jelenleg a hőmérséklet 42-43 Celsius-fok. A másik oldalon, ahová már felvittünk egy fehér réteget, és ahová egy másodikat is tervezünk felvinni, 36 Celsius-fok. A különbség tehát 6-7 Celsius-fok”

- magyarázta Jeff Luzar, a bevonatot szállító Guartop cég alelnöke.

George Ban-Weiss, a Dél-kaliforniai Egyetem építő- és környezetmérnöki karának tanársegéde szerint a „hűvös” útburkolat ígéretes megoldást kínál a globális felmelegedés elleni harcban a városokban, ahol a bitumen, a nagy népsűrűség és a sok gépjármű úgynevezett hőszigeti hatást kelt.

„A nap hőjét visszaverő úttestek az egyik stratégia a zöldtető és a fásítás mellett, amivel a városok csökkenthetik a hőmérsékletet”

- vélte a technológia szakértője.

Az „angyalok városa” az első kaliforniai település, ahol a „hűvös” útburkolatot közúton tesztelik – hangsúlyozta Greg Spotts, a Los Angeles-i útfenntartó iroda igazgatóhelyettese, aki elmondta, hogy parkolókban már kipróbálták az eljárást.

Alan Barreca, a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem környezettudományok tanára hangoztatta, hogy van már hatékony védekezés a hőség ellen, a klímaberendezés, de mindenkinek nem áll módjában ilyet beszerezni, míg a „hűvös” úttestek előnyét mindenki élvezi.

Kevesebb klímaberendezés egyben kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást is jelent – tette hozzá. A professzor szerint az olcsó technológia – hét évre mérföldenként (1,6 kilométer) 40 ezer dollárba (10,3 millió forint) kerül – „alacsony költséggel sok embert óvhat meg az olyan sűrűn lakott városi övezetekben, mint Los Angeles, és hasznosabbnak tűnik, mint a kevésbé sűrűn lakott elővárosokban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!