verseny

2020.08.11. 08:56

Idén az egyetemistáknak kedvez az albérletpiac

Február óta mintegy harmadával nőtt a kiadó lakások száma.

Forrás: Shutterstock

Bár idén az Itt a Pont eredményváró buli elmaradt a koronavírus miatti biztonsági intézkedések eredményeként, 2020-ban is több tízezren örültek annak, hogy felvételt nyertek valamelyik hazai felsőoktatási intézménybe. A ponthatárok július végi kihirdetésével országszerte teljes fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac – írja a hirado.hu.

A lakástulajdonosok készültek a nyitányra az Ingatlan.com gyorselemzése szerint.

A ponthatár hirdetés napján, azaz július 23-án már több mint 21 ezer kiadó ingatlan hirdetéséből válogathattak a bérlők, ami öt százalékos növekedésnek felel meg az egy héttel ezelőtti szinthez képest. Csak Budapesten majdnem 15 ezer kiadó lakásból szemezgethettek ekkor a diákok.

Mindeközben nőtt a kereslet is. Július utolsó hetében 38–42 százalékkal többen kerestek kiadó lakást, mint tavaly ilyenkor a ponthatárok kihirdetésének időszakában.

Az Airbnb iparág szinte lenullázódott

A szakértő szerint egyértelműen kijelenthető: idén jobb helyzetben vannak a diákok, mint tavaly. Február óta ugyanis mintegy harmadával nőtt a kiadó lakások száma, köszönhetően annak, hogy Airbnb iparág szinte lenullázódott a koronavírus-válság hatásaként.

Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője az M1 Summa című műsorában elmondta, a koronavírus kényszerhelyzetbe hozta azokat a lakástulajdonosokat, akik eddig rövidtávra adták bérbe az ingatlanukat, ezért a hosszú távú bérleti piacra kezdték el feltölteni ezeket az ingatlanokat, ez által megnövekedett a kínálat. Időközben biztossá vált, hogy lehetőség nyílik az önkormányzatoknak a rövidtávú lakáskiadás szabályozására, amennyiben ez intézményesül, akkor a jelenleg tízezer számra kiadó, rövidtávra kiadó lakások nagy része átkerülhet a hosszú távú bérleti piacra, ami még további árcsökkenést tesz lehetővé – fejtette ki.

Az Otthon Centrum adatai szerint ezen a nyáron a diákok akár 20 százalékkal olcsóbban is találhatnak kiadó lakást.

Előfordult, hogy a hirdetésekben megjelenő díjaknál – a kedvező alkupozíciónak köszönhetőn – négyzetméterenként akár 5–600 forinttal olcsóbban is kötöttek bérleti szerződést a hallgatók – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Nemcsak az árak csökkentek, hanem alapvetően a minőségben is van egy pozitív változás. Eddig ők egy turisztikai piacon versenyeztek egymással.

„A bérbe adóknak egy picit fel kell kötni a nadrágot: a tisztasági festésen túl is egy kicsit végig kell gondolni, hogy tényleg jó-e, ha a nagymamától megörökölt mikrohullámú sütő van egy ilyen apartmanba berakva vagy pedig egy picit korszerűbbnek kell lenni” – magyarázta.

Korlátozhatják a kollégiumi férőhelyek számait

Balogh László úgy látja: új helyzetet teremthet a piacon az is, ha egy második hullám miatt vissza kell állni a digitális oktatásra az egyetemeken.

Ha ez megtörténik, akkor a diákok részéről csökkenhet a kereslet a kiadó lakások iránt. A koronavírus miatt több intézmény korlátozza a kollégiumi férőhelyek számait annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak védekezni a koronavírus ellen. A csökkenő kollégiumi férőhelyek pedig növelhetik a kiadó lakások iránti keresletet – magyarázta.

Szerinte a csökkenő árak azt is eredményezhetik, hogy több fiatal albérlő ismét visszatér a belső kerületekbe, ahonnan a magas árak miatt fokozatosan kiszorultak az elmúlt években.

A szakértő szerint az albérletpiacon a diákok mellett a távmunkát végzőkkel is számolni kell.

Ők voltak az albérletpiacon voltak az alsóbb szegmens. Az építőiparban, szolgáltatóiparban, de akár a termelésben is voltak közelebbi, távolabbi országokból érkező munkások. Ha ők visszatérnek a piacra, és a gazdaság újra erőre kap, akkor vissza fog rendeződni a piac – hangsúlyozta.

A vidéki albérletpiacról szólva az elemzési vezető tíz–húsz százalékos áresésről számolt be. Soóki-Tóth Gábor példaként Debrecent hozta fel, ahol a belvárosban 90–130 ezer forint közötti áron adtak ki egy-kétszobás lakásokat, ugyanakkor a külsőbb városrészekben már 60 ezer forintért is volt bérbeadó ingatlan idén nyáron.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!