hívatlan vendégek

2017.08.02. 16:29

Így enyhítse a rovarcsípéseket!

Szódabikarbóna, parfüm, édesség – máris mondjuk, mit tegyen és mit kerüljön, ha már megtörtént a baj.

A nyár a grill- és kerti partik szezonja, melyeken sajnos – a vendégek mellett – a rovarok is nyüzsögnek. Vajon hogyan enyhíthetők a különböző rovarcsípések?

Szúnyog

Ezek a rovarok különösen kedvelik az emberi verejtékben található tejsavat, valamint a kilélegzett széndioxidot. Szintén vonzó a szúnyogok számára a bőrön keresztül kiválasztódott koleszterin, de kedvelik a parfümöket, dezodorokat is.

Tippünk: Próbálja megállni a vakarózást, mert a csípés elfertőződhet. A kellemetlen tünetek néhány nap alatt maguktól is elmúlnak. A folyamatot antihisztamin hatású krémekkel gyorsíthatja.

Méh, darázs

Ha csipesszel próbálja meg eltávolítani a méhfullánkot, akkor azt nagyon óvatosan tegye. A darazsak az édességet kedvelik, de a hús is vonzza őket, ezért ezeket jobb lefedve tárolni. A darázs általában csak akkor támad, ha fenyegetve érzi magát.

Tippünk: A méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal jó bekenni, ehhez szódabikarbónát keverjen el kis vízben. A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, például citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni.

Mindkét rovar okozta csípés esetén mossa le a bőrt langyos, szappanos vízzel. Használhat még antihisztamin-, illetve lidokain tartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.

Vigyázat, allergia!

Ha azt tapasztalja, hogy a méh- vagy darázscsípést követő rövid időn belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, akkor azonnal hívjon mentőt.

Kullancsok

A kullancsot nem tartja távol sem a beszedett B-vitamin, sem a fokhagyma, ezért felesleges ezzel próbálkozni. Az sem használ, ha zsírral, krémmel keni be a vérszívót, mert az fuldokolni kezd és kínjában fertőző nyálat engedhet áldozatába.

Tippünk: Használjon kullancsriasztó szereket, de tudnia kell, hogy ezek nem garantálnak 100%-os védelmet. A védőoltás véd a kullancs által okozott agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen, a Lyme-kór ellen azonban nem, így minden szabadban tett kirándulás, séta után alaposan végig kell néznie a testét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!