tippek

2019.12.26. 19:36

Így készíthetünk finom teát otthon!

Több fűszerrel kísérletezhetünk, hogy megalkossuk a tökéletes téli, karácsonyi italt.

Forrás: Shutterstock

Mindenki tudja, hogy mennyire jó télen bekuckózni egy bögre, forró teával a kanapén. De ha különböző fűszeres, vagy gyümölcsös teára vágyunk, akkor érdemes párosítani a termékeket, s meglepően kellemes nedüt kapunk. Ehhez nyújt segítséget a Diéta és fitnesz összeállítása.

„Alapteánkat – legyen szó például zöld vagy fekete teáról -, szárított virágokkal vagy termésekkel (bogyók, gyümölcsök, szirmok) tehetjük ízesebbé, változatosabbá.

Alapszabályként azt tartsuk szem előtt, hogy a teánk akkor lesz finom, ha az ízek harmóniájára törekszünk.

A hasonló színű termések és virágok – például a piros csipkebogyó és hibiszkusz – harmonikusan illeszkednek egymáshoz ízben is”- mondja Olekszik Dorottya tea sommelier, a Tea Akadémia szakértője.

A botban kapható szilvás jegesteát, például (felmelegítve) feldobhatjuk hibiszkusszal, csipkebogyóval, vagy galagonyával. Ha pedig karácsonyi ízbombára vágyunk, öntsünk a bögrénkbe az italból, melegítsük meg, majd ízesítsük ayurvédikus fűszerkeverékkel, melyet koriander, gyömbér, fahéj, kardamom, fekete bors, csillagánizs és szegfűszeg összekeverésével készíthetünk el.

Öt érdekesség a teáról a tea sommeliertől

  • Bár magyarul a köznyelvi beszédben mindent teának hívunk, – még akár az akácvirág vagy a csipkebogyó főzetet is -, teának hivatalosan csak a Camellia sinensis, vagyis a teafélék családjából származó cserje leveléből főzött italt nevezik.
  • Így például a népszerű rooibos tea sem tea, hanem vörös fokföldirekettye zsenge hajtásaiból készült főzet. Előnye, hogy nincs benne cseranyag és koffein sem, viszont kalciumban gazdag.
  • Egy tealevélből az elkészítés módja szerint készülhet többek között fehér, zöld, sárga, fekete, oolong és puerh tea is. Attól függ, melyik lesz belőle, hogy az adott termőterületen melyik technikával készül a legjobb tea.
  • Egy tealevél körülbelül 4-5 ezer különböző módon sodorható meg, ezek mind különféle teákat eredményeznek.
  • A tea koffeintartalmát rengeteg tényező befolyásolja, például többek között a termőterülettől, a szedés időpontjától, a feldolgozása módjától is függ.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!