Kertészkedés

2017.10.01. 09:00

Így vigyázzon télen a dáliára!

Amint érkeznek a fagyok, a dáliagumókat fel kell szedni a földből, és fagymentes helyre kell vinni, hogy jövőre újra sok örömet szerezhessenek nekünk.

Az őszi fagyok miatt a talajban elpusztulnának a gumók. Miután időben felszedtük és megtisztítottuk azokat, a zöld szárakat vágjuk vissza mintegy 10-15 centiméter hosszúra. A megszáradt gumókat a téli hónapokban tároljuk fagymentes helyen, csomagoljuk tőzegbe, homokba vagy fűrészporba.

Mivel a dáliákat gyakran megtámadja a zöld levéltetű, amely a száron és a leveleken jelenik meg leginkább, a télre való felkészítés előtt vizsgáljuk át alaposan a növényt. A káposztalepkék ugyancsak veszélyesek a dáliákra, főképpen a levelek fonákjára rakják le sárga tojáscsomóikat.

A lakásban, vázában tartós dísz lehet a dália, amely egyébként a napos, meleg helyet kedveli. Meghálálják, ha kapnak bőséges tápanyagot, a trágyát már tavasszal, ültetés előtt tegyük a talajba – köti lelkünkre a duol.hu cikke.

(Borítókép: Shutterstock / Syda Productions)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!