hasznos információk

2021.04.04. 19:19

Íme, az 5 leggyakoribb kérdés és válasz a napelemes rendszerekkel kapcsolatban

Nemcsak nemzetközi szinten, hanem a technológia fejlődésének és a különféle támogatásoknak köszönthetően itthon is egyre népszerűbbek a napelemes rendszerek. Mindezek ellenére még mindig sok tévhit él velük kapcsolatosan.

Forrás: Shutterstock

1. Milyen részei vannak a napelemes rendszernek és hogyan működik?

A rendszer természetesen nem csak napelemekből áll, ugyanis számos más berendezés felelős a napenergia használható árammá alakításáért. A napelemek fény hatására elektromos áramot termelnek, amelyeket a szolár kábelek továbbítanak az inverterek felé. Ezek az eszközök alakítják át a napelem által megtermelt energiát váltóárammá. A pillanatnyilag megtermelt energiát a háztartás eszközei felhasználják, a fel nem használtat pedig az inverter betáplálja a hálózatba. Léteznek továbbá megszakítódobozok, tűzvédelmi leválasztók és persze egy komoly tartószerkezet a panelek rögzítéséhez – mondta el Polányi Roland a Lakáskultúrának.

2. Csak akkor termel, ha süt a nap?

Hatalmas tévhit, hogy a napelemek csak napsütésben termelnek. Attól függetlenül, hogy a paneleket nem éri közvetlenül a nap, ugyanúgy gyűjtik az energiát, csak kisebb hatásfokkal. Persze egyértelmű, hogy tavasszal és nyáron termelnek a legjobban, amikor megnövekedik a napsütéses órák száma. Ősszel és télen, valamint borult, felhős időben lényeges kevesebbet termelnek, hiszen kevesebb fény éri a paneleket. Fontos, hogy minden napelemes rendszert az éves átlagfogyasztáshoz méretezzenek, tekintve, hogy ez az érték nyáron meghaladja, télen azonban a legtöbbször el sem éri azt.

3. Hogyan történik az elszámolás a szolgáltatóval?

Alapvetően két elszámolási módot különbözetünk meg: a bruttót és a szaldót. Mindkettő módnál a vételezett és a betáplált energiát olvassa le a szolgáltató és annak különbözetét számlázza ki, aminek elszámolása havi vagy éves rendszerességgel történik. Ezért célszerű minden napelemes rendszert úgy megtervezni, hogy legalább annyit termeljen meg, mint az háztartás éves fogyasztása.

4. Mekkora lehet egy napelemes rendszer élettartama?

A napelemeket az utóbbi 5-10 évben már 35-40 éves időtartamra tervezik, és többnyire olyan szélsőséges időjárást is jól tűrő anyagokból állnak, mint az akár jégesőnek is ellenálló, edzett üveg, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy az UV-sugárzás álló szolár kábelek.

A rendszer elvárható minimum élettartama 25 év, amelyben a különböző elemeknek eltérő ideig szolgálják rendszerünket.

Az inverterekre átlagosan jellemző a 10-15 év, köztük kiemelendő a Solar Edge termék, melyre a gyártó legalább 12-25 éves garanciát biztosít.

5. Mennyi idő alatt térül meg a rendszer?

Ha ekkora beruházásról beszélünk, általában mindenkit az érdekel, mennyi idő alatt térül meg a napelemes rendszer. A megtérülési idő sokban függ a rendszer vagy a támogatás mértékétől is. Minél nagyobb egy rendszer, annál gyorsabban térül meg. Az állami támogatásoknak köszönhetően mára egyre több otthonban megvalósítható egy ilyen napelemes rendszer. Az természetesen tévhit, hogy a rendszer 10-20 év alatt megtérül: manapság ez a megtérülési idő bőven 10 év alá esik.

Manapság a napelemes rendszer az egyik legjobb befektetésnek számít, annak kiépítésével hosszú távon megspórolhatjuk az áramköltségeinket és emellett hozzájárulunk a környezetünk védelméhez is.

Borítókép: illusztráció

Címkék#napelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!