Lakoma

2017.07.17. 07:20

Indulhat a grillparti!

A szabadban való sütésnek megvan a maga varázsa. A kertben és a balkonon egyaránt sikert arathat, csak kövesse a Fanny Magazin tippjeit!

Fűszeres marinád

A pác, vagyis a marinád nemcsak zamatossá teszi, de puhítja is a hússzeleteket. A számos változat közül íme, a mi tippünk! Egy tálkába öntsön kb. 1 dl olajat, adjon hozzá 1-1 teáskanál mustárt és csemege- vagy csípőspaprika-krémet. Reszeljen bele 2 gerezd fokhagymát, szórjon rá frissen őrölt borsot, 1-1 csipet sót és kakukkfüvet, az egészet jól keverje össze, végül kenje a húsra. Folpakkba csomagolva 1-2 éjszakára tegye a hűtőbe a szeleteket.

Gyümölcsös nyársak

A húsdarabkák közé szúrjon fel néhány édes gyümölcsdarabot, például ananászt, almát, mangót vagy banánkarikát is. A fűszeres csirke- vagy pulykakockák és a puha, cukros gyümölcshús remek párost alkotnak. Ez az összeállítás nem csak az egzotikus ízek kedvelőinek a tetszését fogja elnyerni!

Zöldséges falatok

A grillpartikon szinte „kötelező” a sült zöldség. Egy kilyuggatott alumínium grillezőtálcára pakoljon felkarikázott paprikát, hagymát, cukkinit, paradicsomot és padlizsánt. Dobjon közéjük néhány szál friss kaprot és rozmaringot is, valamint fokhagymagerezdeket, majd az egészre őröljön fekete borsot. Csepegtessen egy kevés olajat a zöldségágyra, végül helyezze a tálkát a tűz fölé, és süsse puhára a hozzávalókat.

Ínyencségek

Néhanapján pár különlegesség is felkerülhet a sütőrácsra: a kukoricát szelje vastag karikákra, és dobja a zöldségek közé, a halat pedig csomagolja alufóliába, hiszen így az omlós hús nem esik szét sütés közben. Grillezhet még spárgát, tofut, camembert-t, kecskesajtot, gombát, rákot, lazacot és cikóriát is.

Megszívlelendő tanácsok

A grillrácsra égett ételmaradék eltávolításához áztassa zsíroldós vízbe az eszközt, majd néhány óra múlva suvickolja tisztára egy fémszálas szivaccsal.

A tűz begyújtásához vagy szításához ne használjon mesterséges folyadékokat, ezek szaga és káros hatóanyagai ugyanis beszívódnak a fölöttük sülő ételekbe.

Az elektromos sütőn, és a tűzön grillezett fogások íze eltér egymástól. Míg az utóbbiaké lágyabb, addig az előbbieké szaftos, zamatos és kissé füstös lesz.

+1 tipp:

A grillezendő élelmiszereket ne tegye nagy láng fölé, mert könnyen odaégnek, inkább várjon, amíg a fa vagy a faszén már csak izzik! Így is elegendő hőt fognak kapni ahhoz, hogy puhák legyenek, és kellően átsüljenek…

További konyhai tanácsokért és tippekért keresse a szerdánként megjelenő Fanny Magazint az újságárusoknál vagy a lapcentrum.hu oldalán!

 

Címkék#tippek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!