jó ötlet

2019.04.09. 10:22

Iskolatáskákon mérik a légszennyezést

Kétszázötven diák hordja egy hétig a szerkentyűket, hogy kiderüljön, mekkora szennyezésnek vannak kitéve nap nap után.

Forrás: Shutterstock

Egészen érdekes kezdeményezést indított útjára a napokban a londoni főpolgármester. Sadiq Khan a Breathe London (Lélegezz, London!) projektje keretében iskolások táskáira szerelt eszközökkel mérik a levegő szennyezettségének mértékét – írja a Család.

A hivatalosan az elthami Haimo általános iskolában kezdett kísérletben öt iskola összesen 250 diákja hordja egy hétig a szerkentyűket, hogy kiderüljön, mekkora szennyezésnek vannak kitéve nap nap után.

A szenzorok természetesen nem nehezek,

ugyanakkor kifejezetten hasznos adatokkal szolgálnak majd a kutatóknak és a döntéshozóknak.

A southwarki, richmondi, greenwichi, haringey-i és hammersmith-i gyermekek által hordozott érzékelők a levegőben előforduló károsanyagok (például a nitrogéndioxid) mennyiségét mérik majd.

A táskákban csupán egyetlen zsebet foglal el a szenzor, így bőven jut hely az iskolai felszerelésnek is.

A szakemberek reményei szerint az így nyert adatokból

kiderül, hogy az iskolába vezető út mely szakaszán éri a legnagyobb szennyezés a gyermekek tüdejét,

emellett össze tudják majd hasonlítani a hasonló úton, de eltérő útvonalon vagy más közlekedési eszközzel az iskolába eljutó diákok kitettségét és javaslatot tehetnek majd a szülőknek a legkevésbé káros útvonal kiválasztására.

Megkímélni a gyermekeket

„Mielőtt polgármester lettem volna, általános iskolai tanár voltam, így tisztában vagyok vele, a szülők mennyire aggódnak a levegőminőség és a biztonságos közlekedés miatt” – mondta Greenwich első embere.

„Noha a legtöbb diákunk sétatávolságra lakik az iskolától, az utakon attól még rengeteg autó van minden reggel és délután, ami mindenkire nézve veszélyes” – tette hozzá Danny Thorpe.

„Azzal kezdtük, hogy több iskola környékén is lezártuk az utakat a reggeli érkezés és a délutáni távozás idejére, de ez nem elég, mert az egész útvonalon szeretnénk megkímélni a gyermekeket a légszennyezettségtől és több gyaloglásra vagy bringázásra ösztönözni őket” – vázolta terveiket a londoni kerület polgármestere.

Danny Thorpe szerint noha a londoni kerületek között már jelenleg is Greenwichben a legkiterjedtebb a levegő minőségét ellenőrző rendszer, ez még mindig nem fedi le az összes lakóterületet, ahonnan a gyermekek iskolába járnak.

Reményeik szerint az ezzel a kísérlettel beérkező adatok segítenek majd tovább csökkenteni az utakon közlekedő autók számát és megtisztítani a levegőt.

Hogyan mérik a levegő tisztaságát Magyarországon?

Magyarországon az egész ország területét lefedő mérőhálózatot a kormányhivatalok üzemeltetik. Egy közbenső egység is segíti a mérőhálózat működését, a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK).

A koordinációs munka mellett az LRK feladata még a minőségirányítási és az országos adatközponti feladatok végzése

– olvasható a met.hu oldalán.

Budapesten 12 fix helyre telepített automata mérőállomás működik a kötelezően előírt 6 helyett. Az automata mérőállomások gáz és szilárd halmazállapotú szennyezőket, valamint az értékeléshez szükséges meteorológiai paramétereket mérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!