az év gyógyszere

2018.11.21. 13:48

Jelentős áttörést értek el a daganatos betegségek kezelésében

Egy immuno-onkológiai terápiát választott az idén az év gyógyszerének a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Photographee.eu

Vastag Aladár, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosszakmai tanácsadója a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy

Az év gyógyszerének választott készítményt az amerikai Merck csoporthoz tartozó MSD fejlesztette ki. A daganatos betegek esetében az áttörést jelentő immuno-onkológiai terápia hatékonyságát harminc különböző daganattípusnál vizsgálják.

Magyarországon évente több mint tízezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak, az esetek többségénél a beteg és az orvos is versenyt fut az idővel. A készítmény többek között sikeresen alkalmazható a tüdőrák késői stádiumának kezelésében, melanomás betegeknél, hólyag- és fej-nyaki daganatoknál, valamint Hodgkin-limfóma esetén, de kutatások folynak emlődaganatok, máj-, vese-, valamint különböző emésztőszervi daganatok kezelésére is – tette hozzá a szakember.

Bár korábban elérhető volt a terápia például a melanomás betegek számára, bármilyen más esetben egyedi méltányossági kérelem alapján jutottak hozzá a páciensek, a tételesen finanszírozott eljárások közé csak októberben fogadta be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Októbertől egy népegészségügyileg kiemelten fontos új területen, a tüdődaganatos betegek számára is NEAK-finanszírozottan érhető el a gyógyszer

– mondta Vastag Aladár. Kiemelte, hogy évente több mint 300 tüdődaganatos, 120 melanomás és néhány egyéb indikációban közel száz beteg gyógyulási esélyei javulnak nagymértékben Magyarországon.

Az immuno-onkológia területén a 2000-es években kezdődtek az alapkutatások. Az immunterápia alapja az a felismerés, amely szerint minden szervezetben vannak ráksejtek, de normál esetben az immunrendszer képes arra, hogy felismerje és elpusztítsa azokat. A terápiát Magyarországon nagyobb onkológiai centrumokban lehet elérni. Tíz alatt van azoknak a központoknak a száma, ahol a melanomás betegeknél használják, mintegy harminc helyen pedig a tüdődaganatos betegek esetében alkalmazzák.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!