Agroökológia

2019.11.18. 13:41

Jót tesz a növénytermesztésnek a gyomok jelenléte

A gyomnövények valójában segíthetnek a terméshozam növelésében – állapították meg a pisai Szent Anna Egyetem szakemberei.

Forrás: Pixabay

Az intézmény agrobiodiverzitási programjában részt vevő doktorandusz, Guillaume Adeux által vezetett hároméves tanulmány szerint a termesztett növényekkel együtt élő gyomok bizonyos szintű sokféleségének a megőrzése segít csökkenteni a terményveszteséget.

Az eredmények szerint az úgynevezett ökológiai fülkék egy élőlény szerepe, státusza az élőhelyén betöltésével bizonyos gyomok megakadályozzák, hogy az invazívabb fajok gyökeret verjenek és ellepjék a termőföldeket.

Mindez megerősíti azt a feltételezést, hogy a biológiai sokféleség pozitív tényező az ember által létrehozott és a természet adta ökoszisztémákra nézve egyaránt.

Az intézmény közleménye szerint

a tanulmány eredményei egy új, agroökológiai szemlélet felé mutatnak, amely a különböző fajok közötti interakció hasznosítására épül a terméshozam növelése érdekében, miközben csökkenti a rovarirtószerek iránti igényt és ezzel együtt azok negatív hatását az emberi szervezetre.

A Nature Sustainability című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a franciaországi INRA mezőgazdasági kutatóintézet együttműködésében készült.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!