Praktikák

2017.07.03. 15:17

Kérdések és válaszok a konyhából

Tévhitek, legendák és érdekességek jócskán akadnak a konyhában is. Lássuk, mi az igazság!

Mik azok a természetazonos aromák?

Olyan aromák, melyeket mesterséges úton állítanak elő (pl. vanillin). Kémiai struktúrájuk hasonlít az állati vagy növényi nyersanyagból kinyert természetes aromákéra. A természetazonos aroma általában intenzívebb, mint a természetes, de nem egészségtelenebb annál.

Olajjal vagy anélkül főzzük a tésztát?

Az olaszok anélkül főzik, hiszen az olaj vékony filmréteget képez a tészta körül, s emiatt az nem veszi át annyira a szósz ízét. Mivel a lecsöpögtetés után rögtön összekeverik a szósszal, nem ragad egybe a tészta. Aki azonban külön szeretné szervírozni, tegyen rá egy kis olajat, hiszen anélkül valóban összeáll.

Egészségtelen-e a zöld vagy a sötét rész a krumplin?

Igen. Inkább vágjuk le őket, hiszen nemcsak kellemetlen ízűek, de nagyobb mennyiségben az érzékeny gyomrú embereknél, illetve a gyerekeknél hányingert, fejfájást és hasmenést okozhatnak.

A hűtő melyik részében célszerű tárolni az élelmiszereket?

A hűtőszekrényben különböző „zónák” vannak. A legmelegebb az ajtó polcainál (vaj, szószok, tojás tárolására alkalmas), a leghidegebb pedig a hátsó résznél, illetve az alsó polcokon van (itt tartsuk a romlandó élelmiszereket, például a húst).

Az érett gyümölcs valóban tartalmaz alkoholt?

Igen, a természetes érés során alkohol képződik – ám csak csekély mennyiségű, amely még a gyermekek számára is teljesen veszélytelen.

Megpucoljuk a gyümölcsöt és a zöldséget?

Lehetőleg ne, hiszen a héjukban van a legtöbb tápanyag. Előtte azonban alaposan mossuk meg őket, hogy káros anyagok ne kerüljenek a szervezetünkbe.

Miért egészségesebb a teljes kiőrlésű liszt?

A teljes kiőrlésű lisztet a mag egészéből nyerik. A belőle készült kenyérbe, tésztába vagy süteménybe így számos, a mag külső részében található vitamin és ásványi anyag is belekerül.

A Fanny Konyha magazin legújabb számát keresse az újságárusoknál vagy a lapcentrum.hu oldalon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!