Hallgassa élőben!
Fotó: Shutterstock

Klímakutató: sürgősen változtatni kell ember és természet viszonyán

Összeomolhat a gazdaság, és az emberek fizikai és mentális egészsége is megsínyli, ha nem történik változás – figyelmeztetett Ürge-Vorsatz Diána.

A koronavírus-járvány is azt mutatja, hogy sürgősen és gyökeresen változtatni kell a természethez fűződő „viszonyunkon” – jelentette ki Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a HuPCC alelnöke hétfőn az első országos interdiszciplináris éghajlatváltozási tudományos konferencia sajtótájékoztatóján.

A pandémiára utalva hozzátette: amennyiben nem történik változás ezen a területen, „nem ez lesz az utolsó katasztrófa”. Újabb következhet, ami akár több millió ember életébe kerülhet, összeomolhat a gazdaság, és az emberek fizikai és mentális egészsége is megsínyli – figyelmeztetett.

A Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) által szervezett online fórumon a szakember kitért a biológiai sokféleség fontosságára, majd az érintett tudományterületek együttműködését szorgalmazta.

Napjainkban már nincs olyan tudományterület, amelynek ne lenne kapcsolódása az éghajlatváltozáshoz, a problémát pedig csak úgy lehet megoldani, ha a sok szakterület nemcsak kommunikál egymással, hanem együtt is dolgozik – hangoztatta.

Kifejtette: az éghajlatváltozás nemcsak a meteorológia szakterülete, érintettek a műszaki tudományok, a gazdaságtudomány, továbbá a pszichiátrián, a szociológián, a művészeteken át a teológiáig valamennyi tudományterület; az éghajlatváltozás biztonsági és társadalmi kérdés is.

Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének egyetemi tanára azt hangsúlyozta: Magyarország térségének a globális átlaghoz képest sokkal nagyobb a klímaérzékenysége, a globális átlag majdnem 1,5-szerese.

Ezért óriási jelentősége van a Magyarország által is ratifikált párizsi klímaegyezménynek, és annak, hogy mindenki tartsa szem előtt ezt a problémát, ugyanis – mint rámutatott – az emberek nagyban hozzájárulnak a globális melegedési folyamathoz.

Kijelentette: a klímaváltozás, a globális melegedés, az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának növekedése komplex probléma.

A természetes üvegházhatáshoz nincs köze az embernek. Emiatt mínusz 18 Celsius-fok helyett plusz 15 fok a Föld átlaghőmérséklete. Ehhez az önmagában 33 fokos többlethez viszont az ember is hozzájárul „intenzív jelenlétével”, energiafelhasználási szokásaival. Az emberi tevékenység következtében akár a 37 fokot is elérheti a melegedés – mondta.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (NKE SVKI) vezetője elmondta: a klímaváltozás, a klímabiztonság már a ’80-as évek végétől olyan terület, amellyel a biztonsági tanulmányok is foglalkoznak.

Ez társadalmilag elfogadott, mivel látható, hogy a klímaváltozás számos kulcsszektorban – például élelmiszertermelés, vízgazdálkodás, energetika, urbanizáció – okoz kríziseket. Továbbá az időjárás szélsőséges változásai miatt is úgy értékelik az emberek, hogy a klímaváltozás egyértelműen negatív következményekkel jár.

A biztonságpolitikai szakértő viszont úgy véli,

a klímaváltozást nem biztonsági kérdésként kell kezelni, hanem a mindennapi életben szükséges lépéseket tenni.

Ezen a területen már most számos olyan példa van, amellyel az emberek hozzájárulnak a probléma kezeléséhez: szelektív hulladékgyűjtés, energiatakarékos eszközök beszerzése, illetve műanyag bevásárlószatyrok mellőzése – sorolta Tálas Péter.

Ifj. Chikán Attila, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért elnöke arról beszélt, hogy már az üzleti élet szereplői is rájöttek, komplexen kell kezelni a világot, csak így lehet fenntartható modelleket létrehozni. A fenntarthatósági stratégiák megvalósulásához viszont „elképesztő innovációkra” van szükség – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarországon vannak nagyon komoly innovációk, az energetikában sok szempontból vezető szerepet töltünk be Kelet-Közép-Európában.

Ugyanakkor megjegyezte: vannak jó példák, de nem mondaná, hogy bőséggel, inkább azt, hogy óriási a potenciál, ennek kell támogató környezetet teremteni.

Ifj. Chikán Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy

nagyon fontos az információ, a tudás megosztása, s hogy a legkülönbözőbb területeket, az érintetteket és az érdekelt feleket bevonják az erről szóló diskurzusba.

A Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület 2021 elején alakult meg az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fórumaként.

A HuPCC által szervezett négynapos rendezvényen több mint háromszáz szakértő többek között műszaki, kulturális, meteorológia, sőt még művészeti szempontokat is vizsgálva vitatja meg a természettudományos alapokat, a hatásokat, az alkalmazkodást és a mérséklést.

Az első országos interdiszciplináris éghajlatváltozási tudományos konferencia fő célja, hogy feltérképezze és összefogja az éghajlatváltozással foglalkozó egész magyar tudományos életet és eredményeket, és ennek révén előkészítse az első nemzeti értékelő jelentés beindítását.

A hétfő reggel kezdődött online rendezvény megnyitóján Áder János köztársasági elnök, a konferencia fővédnöke és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a konferencia védnöke is beszédet mondott.

Borítókép: illusztráció

Hozzászólások

újranyitás Heol
Újra várja a látogatókat az Érseki Palota
Európa-liga / 2 órája
A Manchester United és a Villarreal jutott a döntőbe
Az Európa-liga döntőjét május 26-án rendezik Gdanskban, az európai szövetség (UEFA) hétfői bejelentése szerint 9500 néző előtt.
Gyász
Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk KISS KÁLMÁNNÉ Németh Irén rubin diplomás tanítónő életének 97. évében csendesen elaludva visszaadta lelkét Teremtőjének. Búcsúznak Tőle még unokái, dédunokái, valamint családtagjai. Búcsúztatását kívánsága szerint szűk családi körben tartjuk. A gyászoló család
" Úgy mentél el, ahogy éltél, csendesen és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében! Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LUBAI LÁSZLÓNÉ szül. Prokaj Éva életének 79. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. május 6-án 14.30 órakor lesz az egri Hatvani temetőben a szentmisét követően. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY CSABA életének 56 évében elhunyt. Végső búcsúztatására 2021. április 30-án került sor az egri Hatvani temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelentek. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bereczné Tátrai Erzsébet életének 70. évében elhunyt. Temetése az egri Donát temetőben 2021. május 6-án 15 órakor lesz. A gyászoló család
" Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek." / Tóth Árpád / Szomorú szívvel tudatjuk, hogy TÓTH FERENC nyugállományú honvéd őrnagy 2021. április 23-án 88 éves korában végleg eltávozott közülünk. Felejthetetlen halottunkat 2021. május 5-én 12 órakor az egri Grőber temetőben katonai tiszteletadással kísérjük utolsó útjára. Drága emléke szívünkben örökké él! Gyászolja felesége, lánya és családja valamint rokonai. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VILLÁNYI ÁRPÁDNÉ szül. Bobek Klára 2021. április 24-én , életének 77. évében elhunyt. Drága halottunkat 2021. május 11-én 14.30 órakor kísérjük utolsó útjára, az egri Kisasszony temetőben. A gyászoló család
Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit még utoljára akartál mondani. (Váci Mihály) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Erdélyi Béla 2021. március 6-án, életének 80. évében, súlyos betegség után békésen, csendesen elhunyt. Mindazok, akik tisztelettel szeretnének adózni emlékének , azt ravatalánál 2021. május 5-én 09.30-11.00 között egy szál virággal tehetik meg Egerben a Kisboldogasszony temetőben. Drága halottunk hamvait - kérésére - szűk családi körben kísérjük végső nyughelyére. Nyugodjon békében! Táviratcím: 3300 Eger, Csiky S. u. 17.
Megtört szívvel tudatjuk, hogy BADACSONYI FERENC 2021. április 14-én 76 éves korában, váratlanul elhunyt. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a legjobb Férj, Édesapa és Nagyapa temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek, részvétüket fejezték ki és utolsó útjára elkísérték. Hamvait a Kisasszony temetőben 2021. április 28-án helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CSERHALMI JÁNOS 2021. április 16-án 74. éves korában váratlanul elhunyt. Testét 2021. április 30-án, pénteken 14 órakor az egri Kisasszony temetőben helyezzük örök nyugalomra. A részvétnyilvánítást köszönjük: A gyászoló család Emléke szívünkben élni fog!
" Nem dobog már a szív mely jóság tükre volt. Ajka sem szól többé, mert lezárt holt, Megállott a kéz, mely csak adott soha semmi nem kért, és el nem fogadott." ( Koszotlányi Dezső) Megtört szívvel tudatjuk VAKARCS JÓZSEF 84-ik évében 2021. április 11-én eltávozott közülünk. Temetése 2021. április 30-án 14.30 órakor a Rozália temetőben lesz. Gyászoló felesége, fiai és a család
Mély fájdalommal tudatjuk , hogy szertett feleségem , édesanyánk ,nagymamánk Balázs Józsefné sz: Leiszner Mária Életének 73-ik évében elhunyt . Temetése 2021. április 29.-én 13.30 órakor lesz az egri Kisasszony temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Spisák József gipszkarton-szerelő életének 70. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 4-én 13.30 órakor az egri Grőber temetőben lesz. Kérjük egy szál fehér virággal róják le kegyeletüket. Gyászoló felesége, fiai, unokái
Köszönetet mondunk hálás szívvel mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, akik drága halottunk Prommer Béla temetésén megjelentek, részvétükkel, virágaikkal fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. Gyászoló család
A szeretet soha el nem fogy.1. Kor.13.8. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS ISTVÁNNÉ szül: Bucsi Sára életének 73. évében hosszú szenvedés után, 2021. április 16-án végleg eltávozott közülünk. Szerettünktől 2021. május 7-én, 12 óra 30 perckor veszünk végső búcsút a Lajosvárosi temetőben. Emlékét szívünkben őrizzük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dr. Nagy Sándor volt TÜZÉP és Panoráma Szálloda és Vendéglátó Vállalat egykori igazgatója életének 85.évében elhunyt. Utolsó útjára 2021. április 28-án 12 órakor kísérjük az egri Hatvani temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága Édesanya, Nagymama, Dédmama CSIZIK ISTVÁNNÉ szül. Zsebe Éva volt dohánygyári dolgozó életének 87. évében hosszan tartó betegség után örökre megpihent. Temetése 2021. április 30-án 12 órakor az egri Kisasszony temetőben lesz. Előtte 11.30 órakor a temető kápolnájában engesztelő szentmisét tartunk. Gyászolja lányai, unokái, dédunokája, testvérei.
" Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki, Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag." Szeretettel emlékezünk VÖLGYESI FERENC közúti árufuvarozó maklári lakos halálának 3. évfordulóján. Felesége és leánya
„Hagyjad az Úrra a te útadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti.” Zsoltárok könyve 37.5 Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bakos András erdész, gomba-szakellenőr váratlan, méltósággal viselt betegsége után életének 65. évében örökre megpihent. Szeretett halottunkat az egri Grőber temetőben lévő családi sírboltunkban helyezzük örök nyugalomra 2021. május 7-én, 14.00 órakor. Szeretettel őrizzük emlékét: felesége, lányai, fia, menye, vejei, hét kisunokája, testvére és rokonai
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik Dr. Kelemen Sándor, a legjobb Férj, Édesapa, és Nagyapa temetésén részt vettek, koporsójára és sírjára virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy HRUSKA ANDRÁS víz-gáz központifűtés szerelő 2021. 03.27-én Covid fertőzés következtében elhunyt. Hamvait 2021. 04.16-án helyeztük örök nyugalomra a Kisasszony temető urnafalába. Köszönet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték. Gyászoló felesége, fia és unokái.
Támogatás / 4 órája
825 millió forinttal segíti a kormány Egert
Heol
Koronavírus / 5 órája
Orbán-Jansa találkozó: az oltás életet ment
nagyon dögös / 5 órája
Ledobta ruháit a magyar énekesnő, így még nem láthattuk
Mily meglepő... / 6 órája
Soros tényellenőrzői inkább megvédik Bident, mint ellenőrzik
zajok / 6 órája
Sokakat zavar a hétvégi fűnyírózás, flexelés, de van rá megoldás
Barta Katalin
TÁJFUTÁS / 7 órája
Kocsik Eszter és Kiss Mikes Tamás zsebelte be az abszolút bajnoki címet
B. Cs.