sokan spájzoltak patikaszerekből

2021.01.19. 21:35

Koronavírus-járvány: 48 milliárdot költöttünk gyógyszerre 2020-ban

Megugrott a patikák vényköteles gyógyszereladása novemberben, csaknem 48 milliárd forintos eladást produkáltak. A koronavírus-járvány és a kijárási tilalom bizony ezen a piacon is éreztette hatását.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

A legfrissebb adatok szerint 2020 novemberében 47,7 milliárd forintnak megfelelő vényköteles gyógyszert adtak el a hazai gyógyszertárak – írta meg a portfolio.hu.

A novemberi forgalom októberhez képest is növekedett: 1,7, az előző év azonos időszakához képest pedig 6,3 százalékkal.

Az erős novemberi forgalmat a 2020 januári 48,5, illetve a 2020 márciusi 59,2 milliárd forintos gyógyszereladások haladták csak meg. Az év elején jellemzően magasabbak az eladások, míg a márciusi rekordforgalom a koronavírus okozta pánikvásárlásoknak volt köszönhető.

A lakosság egy része, biztos ami biztos, jó előre feltöltötte a házipatikát
Fotó: Shutterstock

 

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a lakosság egy része elővigyázatosságból már novemberben felhalmozta a decemberi gyógyszerkészleteit.

A gyógyszereladások ciklikus viselkedése gyakorlatilag eltűnt novemberre, amelyhez jelentősen hozzájárult a koronavírus második hulláma okozta bizonytalanság az elmúlt hónapokban.

– Az elmúlt 3 hónap adatait vizsgálva a havi forgalmi kilengések minimálisra csökkentek, a gyógyszereladások az egyenletes növekedés pályájára álltak – mondta el a portfolio.hu-nak Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke. Az elmúlt hónapok tendenciáinak tükrében a 2020-as év egésze tekintetében 5 százalék körüli lehet a növekedés – hivatkozott a cikkre a Bors.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!