már megint a biológiai óra

2017.11.09. 15:35

Lehetőleg világosban sérüljünk meg

A nappal szerzett bőrsérülések, vágások, égések 60 százalékkal gyorsabban gyógyulnak meg, mint az éjszakaiak – ez derül ki egy frissen megjelent tanulmányból, amely először mutatott rá arra, hogy az emberi szervezet biológiai órája hatással van a sérülések gyógyulására.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Maridav

A felfedezés komoly hatással lehet a sebészetre és a sebkezelő eljárásokra.

A Science Translational Medicine folyóirat szerdai kiadásában publikált tanulmány kutatói megállapították, hogy az éjszaka szerzett égési sérülések átlagban 60 százalékkal hosszabb idő alatt gyógyulnak be, mint a nappal szerzettek.

Az este 8 óra és reggel 8 óra között bekövetkezett égési sérülések 95 százaléka átlagosan 28 nap alatt gyógyult be, míg a reggel 8 és este 8 közötti égéseknél átlagban 17 napot vett igénybe.

Testünk biológiai órája, a cirkadián ritmus a test szinte minden sejtjét szabályozza, 24 órás ciklusokban vezényli az olyan folyamatokat, mint az alvás, a hormontermelés és az anyagcsere.

A kutatók szerint nappal azért gyorsul fel a sebek gyógyulása, mivel akkor a bőrsejtek serényebben dolgoznak a regeneráción, és ekkor a legmagasabb a bőrben annak a fontos kollagén fehérjének a szintje, amely elősegíti a gyógyulást.

John O'Neill, a tanulmány társszerzője, a brit orvosi kutatási tanács molekuláris biológiai laboratóriumának kutatója hangsúlyozta: először bizonyították, hogy az egyes sejteken belül működő cirkadián óra meghatározza, milyen hatásfokkal reagál a sejt a sérülésekre. Következetesen kitűnt a kétszeres különbség a gyógyulás sebességében a nappal és az éjszaka között. A tudós szerint feltehetően azért alakult úgy, hogy a testünk nappal gyorsabban reagál a sérülésekre, mert többségük nappal következik be.

A kutatás, amely feltárta a cirkadián ritmusnak a bőr gyógyulásában játszott fontos szerepét, hozzájárulhat a sérülések hatékonyabb kezeléséhez. Egyebek mellett segíthet a műtétek optimális idejének kiválasztásában, illetve a gyógyszerek adagolásában.

Borítókép: Shutterstock / Maridav

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!