egészséges étkezés

2021.01.19. 08:00

Lenne kedve ehhez a finomsághoz? Napindító smoothie-k

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ha a reggeli kapkodásban olyan táplálékot szeretne tenni a család asztalára, amit mindenki imádni fog, és még egészséges is, nincs jobb választás egy finom, krémes italnál! – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

Kombinálja!

Frissen vagy fagyasztva

Ha az almát, körtét, ananászt, banánt, kivit, epret, mangót stb. fagyasztott állapotában teszi a turmixba, krémesebb állagú lesz a végeredmény. Épp ezért, amikor az adott – turmixba való – gyümölcsök szezonja van, érdemes előre gondolkodni, és kis adagokat lefagyasztani belőlük. Így később csak elő kell kapni egyet a napi italhoz.

Ízesítés

Bazsalikom, menta, kakukkfű: ezek feldobják a legunalmasabb smoothie-t is! Főleg a bogyós, illetve a trópusi gyümölcsökhöz (mangó, ananász) illenek.

Nem csak dísz

A chia-, a szezám-, a napraforgómag és a mák gazdagok értékes fehérjékben és egészséges olajokban, ezért hintsen belőlük 1-2 tk-nyit a kész italba.

Fűszerek

Extra ízként érdemes fahéjat, kardamomot, kurkumát vagy vaníliát használni, hiszen ezek a fűszerek jótékonyan hatnak az emésztésre.

Túl híg lett?

Ebben az esetben 1 evőkanál mandula-, kókusz- vagy földimogyorókrém segít a krémesebb állag elérésében.

Milyet készítsen télen?

Íme néhány recept:

Immunerősítő: 200 ml mandulatejet, 1 db narancsot, 150 g mangót, 1 db banánt, 1 db datolyát turmixoljon össze.

Miért jó? A narancsban és a mangóban is sok a C-vitamin, amely fokozza a sejtek regenerálódóképességét.

Gyomorkímélő: 200 ml mandulatejet, 1 db banánz, ½ db kígyóuborkát, 150 g bébispenótot és 2 ek darált mandula turmixoljon össze.

Miért jó? A spenót gazdag rostokban, ezért tisztítja a vastagbelet, az uborka pedig a puffadás legyőzésében segít, továbbá hidratáló hatású.

Vérnyomásra: 40 g zabpelyhet, 1 db banánt, 1 ek darált mogyorót, 200 ml mandulatejet és 150 g áfonyát turmixoljon össze.

Miért jó? A banán és a zabpehely egyaránt gazdag káliumban, mely ásványi anyag elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez és vérnyomáshoz.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!