Életeket menthet

2021.05.27. 19:00

Már csak pár napig jelentkezhetnek a koronavírusból felgyógyultak plazmadonornak

Május végéig jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzésből gyógyultak plazmadonornak – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertõzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítõ kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A közlemény szerint a donorok eddigi aktivitásának köszönhetően a plazmakészleteket maximálisan feltöltötték.

A járvány enyhültével csökken azon fertőzöttek száma is, akiknek erre a készítményre van szükségük, ezért május 30-án lezárul a mintavételre jelentkezés lehetősége, a továbbiakban – a gyógyítói igényeknek megfelelően – megkereséssel fogják plazmaadásra kérni a donorjelölteket.

Mint írták, eddig ötezer koronavírus-fertőzésből gyógyult jelentkezett plazmadonornak, ezzel segítve azok terápiás ellátását, akik súlyos vagy életveszélyes állapotba kerültek a fertőzés miatt.

Az ellenanyagszint-vizsgálat után kiválasztott donoroknak köszönhetően a koronavírus-járvány eddigi ideje alatt több mint hatvan kórházban több ezer alkalommal használtak a fertőzésből gyógyultak vérplazmájából készült speciális készítményt a betegek gyógyítására – olvasható a közleményben.

Borítókép: vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!